New Music

TDI Radar: maak kennis met de even vermakelijke als venijnige eenmans-punk van Billy Nomates


24 juni 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan de Britse punker Billy Nomates, want die komt binnen met een KNAL!

Wie of wat is Billy Nomates?
Billy Nomates is de artiestennaam van een jonge vrouw uit het Britse Melton Mowbray, een plaatsje dat vooral bekend staat om zijn pork pie en Stilton-kaas. Maar met een beetje geluk kunnen Billy Nomates snel toevoegen aan het rijtje dingen waar het dorp om bekendstaat, want met haar eerste twee singles gooit ze voorlopig hoge ogen.

Hoewel op haar Bandcamp de ludieke genre-aanduiding post-whatever te vinden is, zou je Nomates kunnen bestempelen als een eenmans-punkband. De meeste nummers op haar, op een nader te bepalen datum te verschijnen debuutalbum, zette ze zelf in elkaar in GarageBand. Waarna ze deze aanvult met haar even vermakelijke als venijnige teksten, in een lekker plat Brits accent. Neem bijvoorbeeld deze tekst van haar debuutsingle No: ‘No, I’m not going to shave everything off, I’m not twelve.’ Qua gevoel is Sleaford Mods nooit ver weg en qua politieke woede zit er ook wel een vleugje IDLES in Billy Nomates. Het is dan ook geen toeval dat ze met die band eind vorig jaar al een podium deelde.

Verder zijn er vooral veel dingen die we niet weten over Billy Nomates. Wat haar echte naam is en wanneer dat debuutalbum nou uit gaat komen, bijvoorbeeld. Die zou in mei uitkomen, maar is nu verschoven. Wat we wel weten is dat het geproduceerd is door Portishead-drummer Geoff Barrow, op wiens label Invada Records het album ook zou moeten verschijnen, ooit. Wij kijken er in ieder geval naar uit!

Voor fans van:
Sleaford Mods, Peaches en IDLES.

Fun fact:
Billy Nomates is in Nederland nog niet erg Google-baar. Het gros van de topresultaten gaat nu nog over Billy No Mates, een merk hondenvoer dat, als we de achterkant moeten geloven, de geur van je huisdier veranderd. Dat je het even weet. Maar het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat ‘onze’ Billy de zoekmachines heeft veroverd.  

Voor in je playlist:
Heel veel keus heb je dus nog niet, maar aan beide singles die Billy Nomates tot nu toe uitbracht kun je je geen buil vallen. Als we er ééntje moeten kiezen, dan swingt FNP toch net het lekkerst, met een onweerstaanbare basgroove die je direct het nummer weet in te zuigen.

Steuntje in de rug:
Die twee singles zijn te vinden via Billy Nomates haar Bandcamp, waar je de muzikante kunt geven wat je wil voor haar liedjes.