New Music

TDI Radar: kalmeer jezelf met de rustgevende muziek van het Amerikaanse trio Down Time


8 april 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan Down Time. Een laid-back trio uit Denver dat liedjes maakt waar je alleen naar hoeft te luisteren en verder even helemaal niets.

Wie of Wat zijn Down Time?
Down Time is in 2015 naar eigen zeggen begonnen zonder verwachtingen en zonder ego, eigenlijk op de manier waarop vriendengroepen ontstaan doordat gelijkgestemde mensen elkaar als vanzelf opzoeken. Alyssa Maunders, zangeres en gitariste, groeide in eerste instantie op met de viool en studeerde op het instrument af. Hier kwam ze er echter achter dat een leven met de viool niet voor haar was weggelegd en ontdekte ze het schrijven van liedjes en het spelen in een band. Iemand stelde haar voor aan gitarist en pianist Justin Camilli, die haar op zijn beurt weer voorstelde aan bassist en drummer David Weaver. Samen met die twee vormt ze het drietal dat nu bekendstaat als Down Time. De jamsessies en optredens die volgden brachten uiteindelijk een collectie nummers voort die in 2017 debuut-EP Good Luck! zouden worden.

Dit jaar, vijf jaar na het ontstaan van de band, is het dan eindelijk tijd voor het debuutalbum van Down Time: Hurts Being Alive. Een plaat die van voor tot achter een gevoel van rust uitdraagt. Iets wat diep verankerd zit in het DNA van de bandleden, die naar eigen zeggen ook allemaal behoorlijk laid-back zijn. Hurts Being Alive is geproduceerd door Patrick Riley en Alaina Moore, van indiepop-band Tennis. Maunders was vanaf het begin al fan van deze band en hoorde via-via dat de twee een studio op gingen zetten en op zoek waren naar kleinere projecten uit Denver. Ze belde de manager en van het een kwam het ander.

Ondertussen heeft Down Time plannen om nog dit jaar het volgende album alweer op te nemen. Daarover vertelde de band: “Dat klinkt gek, maar je moet er gelijk aan beginnen omdat het zo lang duurt voor het af is. We hebben al een handje vol nieuw materiaal waar we mee aan het spelen zijn”

Voor fans van:
Cate le Bon en Molly Burch.

Fun fact:
Niet alleen het eerste album liet lang op zich wachten, ook het vinden van een naam was een heel karwei voor de band. Het trio had een lange lijst met namen, maar kwam er keer op keer achter dat deze al bezet waren. Toen ze besloten tot Down Time hebben ze het expres opgedeeld in twee woorden om zich toch nog te kunnen onderscheiden.

Voor in je playlist:
Hurts Being Alive is eigenlijk zo’n plaat die je het beste van voor tot achter in één ruk door kunt luisteren terwijl je in je luie tuinstoel van deze warme lentedagen geniet. Als we dan toch één nummertje aan moeten bevelen, dan valt de keuze uiteindelijk op de titeltrack Hurts Being Alive. Een fijne song waarop eigenlijk alles van Down Time samenkomt. Er ontstaat een moment waarop al je dagelijkse verplichtingen vervagen en je je enkel nog hoeft te concentreren op de zonnestralen die zachtjes je gezicht strelen.