Interview

Interview Molly Burch: over nostalgie, eenzaamheid, Texas en het vinden van haar muzikale zelfverzekerdheid


6 juni 2017

The Daily Indie Presents

Maandag 12 juni

De wonderschone liedjes op het debuutalbum en haar loepzuivere, donkerbruine stem, brengen haar volgende week naar de andere kant van de wereld. Niemand minder dan de kroonprinses van de indiejazz – Molly Burch – speelt op maandag 12 juni in Sugarfactory met haar vlijmscherpe band.

Haar album Please Be Mine is afgelopen februari uitgebracht via Captured Tracks (DIIV, Mac DeMarco, Wild Nothing), een label dat garant staat voor muzikale kwaliteit. Ze hebben daar destijds in Brooklyn hun oortjes weer goed gespitst om dit muzikale talent te ontdekken. En omdat we graag wat meer willen weten voor ze haar Amsterdamse show speelt, besluit The Daily Indie eens wat vragen te stellen aan deze betoverende (en veel tourende) muzikante. “Op dit moment zit ik in ons busje met mijn bandmaatjes, we rijden van Flagstaff naar Phoenix in Arizona om in een platenzaak genaamd Stinkweeds te spelen”, vertelt Burch.

 

“Toch voelde ik mij daar erg alleen. Ik had niemand om op te steunen of om mij te helpen met het schrijven van muziek”

 

Muzikale herinneringen
Burch haar ouders waren actief in de filmindustrie van Hollywood, haar vader als schrijver/producer en haar moeder als casting director. Omringd door de filmwereld, werd ze al vroeg geïnspireerd door klassieke Hollywoord-musicals en oude films. “Mijn eerste en duidelijke herinneringen aan muziek, is het I Love Lucy-themaliedje en het nummer Yes Sir That’s My Baby van de film The Jerk”, vertelt Burch. “We keken veel films via laserdisk! Mijn vader had echt een gigantische filmcollectie, veel muziek leerde ik dan ook kennen door naar films te kijken.”

 

 

Via een aantal omzwervingen komt de muzikante uiteindelijk in de hoofdstad van het zuidelijke Texas terecht. “Ik ben geboren en getogen in Los Angeles en ik ben verhuisd nadat ik afgestudeerd was van high school. Toen ik 17 was ben ik op mijzelf gaan wonen. Daarna heb ik een jaar in New York gewoond en ben ik Jazz Vocal Performance gaan studeren aan de Universiteit van North Carolina in Asheville. Na mijn afstuderen ben ik uiteindelijk in Austin beland. Ik kan mij nog herinneren dat ik één tas meenam toen ik verhuisde, het was echt een compleet frisse start.”

 

“Ik wilde graag iets zelf gemaakt hebben, een collectie liedjes die geschreven zijn op mijn stem.”

 

Als ze denkt aan Austin, waar denkt Burch dan aan? “Het sneeuwt en ik ben omringt door dennenbomen. Ik hoor krekels, ruik frisse lucht, de hemel is roze, ik heb de smaak van migas in mijn mond (een oud Spaans/Portugees recept, red.) en ik voel mij compleet kalm.” In de zuidelijke stad staat Burch er helemaal alleen voor als ze aankomt, neemt ze een duik in het diepe en gaat ze op zoek naar haar haar muzikale stem. “Ik was ontzettend gedreven om muziek te schrijven toen ik naar Austin verhuisde. Op dat moment had ik net een break-up achter de rug en belandde ik al weer vrij snel in een nieuwe relatie. Toch voelde ik mij erg alleen op dat moment. Ik had niemand om op te steunen of om mij te helpen met het schrijven van muziek, maar uiteindelijk voelde ik mij toch zelfverzekerd genoeg over mijn eigen nummers om er iets mee te gaan doen”, vertelt de muzikante. “Ik heb er een paar jaar over gedaan om Please Be Mine te schrijven. Ik wilde graag iets helemaal zelf hebben gemaakt, een collectie liedjes die geschreven zijn op mijn stem.”

Het schrijven van deze liedjes doet de Amerikaanse het liefst in haar vertrouwde omgeving. “De laatste maanden heb ik niet veel tijd gehad door onze tour in de States. Als ik tijd heb, dan schrijf ik het liefste thuis en dan wil ik ook helemaal alleen zijn”, zegt Burch. “Dan wil ik ook graag dat het hele huis schoon en kalm is, zodat ik mij kan focussen op het schrijven.” Uit haar pols komen nostalgisch klinkende en licht swingende liedjes en dat is niet geheel toevallig. “Yeah, de huidige status van mijn land is een ramp… Ik denk wel dat nostalgie een zeer aangename ontsnapping kan zijn. Maar goed, we moeten onszelf wel bewust blijven van het heden en blijven vechten om er iets moois van te maken.”

 

 

Ondanks het feit dat de liedjes inmiddels alweer een tijdje geleden geschreven en opgenomen zijn, blijven ze wel fris aanvoelen voor de muzikante. “Elke keer voelen de nummers weer anders, zeker als je zo lang met ze op tour bent. Het is daarom ook onwijs fijn om zo’n strakke liveband te hebben, de liedjes blijven zich ontwikkelen hoe vaker we ze spelen.” Wil je zien hoe ze er nu voor staan? Kom naar The Daily Indie Presents Molly Burch in Sugarfactory!

 Op 12 juni neemt Molly Burch ons mee naar betere tijdens in de Amsterdamse Sugarfactory. Onze leden ontvangen 2,50 euro korting op de show van Molly Burch in Sugarfactory. Word hier lid en dan ontvang je via de exclusieve ledennieuwsbrief alle informatie om die korting te verzilveren.