New Music

TDI Radar: Hamish Hawk stuurt van ingetogen indie richting energieke postpunk


19 mei 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan Hamish Hawk, een Schotse singer-songwriter die na een ingetogen debuutplaat koers zet richting een energieke opvolger.

Wie of wat is Hamish Hawk?
Hamish Hawk opereert volledig onder zijn eigen naam sinds Laziest River uit 2019: een album dat leunt op trage pianomelodieën, het karakteristieke stemgeluid en de verbeeldingskrachtige liedteksten van Hawk. Een stijl die wat doet denken aan de eerste soloplaat van van Finn Andrews uit datzelfde jaar. Hoewel je Laziest River strikt genomen als een debuutplaat kunt beschouwen, komt de songschrijver uit Edinburgh niet volledig uit de lucht vallen: eerder toerde en werkte hij al samen met landgenoot King Creosote en bracht hij met zijn band The New Outfit al het album From Zero To One uit, waarop het tempo meestal een stuk hoger ligt en een breder pallet aan klankkleuren te vinden is.

Maar zonder The New Outfit is de Schot niet van plan enkel muziek uit te brengen dat wat kleiner en ingetogener van aard is. Zo zijn op de nieuwste single de pianoklanken vervangen voor die van een hammondorgel en zorgen opzwepende gitaarpartijen voor een energiek geheel. Calls To Tiree is de tweede opmaat naar het album Heavy Elevator, dat later dit jaar zal verschijnen.

Voor fans van:
The Veils, Rolling Blackouts Coastal Fever en TV Priest

Fun fact:
Hoewel Hamish Hawk in muzikaal opzicht alle kanten op lijkt te gaan, houdt hij elke ochtend graag vast aan één vaste routine. Een routine die overigens volledig verstoord zou raken als hij niet meer zijn zelf gezette koffie zou kunnen drinken.

Voor in je playlist:
Niet alleen zijn laatste single lijkt erop te wijzen dat Heavy Elevator een heel ander geluid zal hebben dan Hawks ‘debuut’: voorlaatste single Caterpillar belooft een Hamish Hawk die de turboknop heeft gevonden. Het energieke drum- en gitaarwerk in combinatie met Hawks bijna wanhopige stemgebruik verwijdert zich mijlenver van alles wat lijkt op Laziest River, maar stuurt aan op postpunkachtige sferen, die je direct bij je kladden grijpen en laat niet meer loslaten.

Steuntje in de rug:
Check de website van Hamish Hawk en klik vooral even door naar zijn Bandcamp-pagina, waarop je onder ‘merch’ ook in zijn oudere projecten kunt duiken.