New Music

In première: Show Pony brengt de zwarte zandstranden van IJsland naar je toe met Unsaid


20 mei 2021

De expositieruimte van de Melkweg ombouwen tot een zwart zandstrand klinkt misschien raar, maar Show Pony deed het voor de clip van haar nummer Unsaid. Het resultaat bij de slepende elektropopplaat van Laura Nygren en producer No Compliments is vanaf vandaag bij ons te zien.

Voor de nummers van haar debuut-EP creëerde Laura Nygren vijf videoclips in samenwerking met vijf verschillende kunstenaars. De videoclip van Unsaid is gemaakt door filmmaker en animator Paul Simon Heyduck en is geïnspireerd door de donkergekleurde stranden van IJsland, waar Nygren een maand verbleef om haar EP op te nemen. Tijdens het opnemen van deze plaat is de artiest Show Pony uitgegroeid tot een samenwerking tussen producer No Compliments en Nygren. We vroegen Nygren om ons daarover eens wat meer te vertellen.

Kun je ons wat meer vertellen over de inspiratie achter dit nummer?
‘’Ik schreef Unsaid tijdens een artist residency bij de Fish Factory, in een afgelegen fjord aan de oostkust van IJsland. Ik was daar in juli 2019, vlak na de zomer-equinox. Het was de eerste keer dat ik de middernachtzon meemaakte, en ik was gefascineerd door dit natuurlijk fenomeen en het effect dat het op mij had. Niet eerder voelde ik zo’n intense energie. Unsaid is een poging dit gevoel te vangen. Dansen terwijl je stilstaat, badend in de niet aflatende middernachtzon.’’

Wat kun je ons vertellen over de videoclip?
‘’Deze videoclip is een animatie die in het geheel is gemaakt door Paul Simon Heyduck. Het geheel is opgenomen bij de Melkweg Expo in Amsterdam. Ik ben verliefd op de animatie en visuele stijl van Paul. Hij is een immens getalenteerd creatief denker, animator en vormgever. We hebben elkaar nooit in het echt ontmoet, maar hij heeft dezelfde residency gedaan in IJsland als ik. Dus het voelde erg logisch dat hij deze film zou maken.”

‘’Als referentie voor de videoclip dachten we aan de zwarte zandstranden van IJsland, zo kwamen we op het idee om 100 kilogram houtskool in de Melkweg Expo neer te knallen. Het is vreselijk materiaal om mee te werken. We hoestten allemaal voortdurend en droegen de hele tijd mondkapjes, om het niet in te ademen. Ook hebben we er een hele dag over gedaan om de ruimte weer compleet wit achter te laten.”

Zijn er dingen die je voor een volgend nummer helemaal anders gaat doen?
‘’Met elk liedje probeer mezelf uit te dagen, iets waar producer No Compliments me ook mee helpt. We willen natuurlijk geen one-trick pony zijn. Op het volgende album zou ik graag vanaf het begin samen willen werken met No Compliments, omdat ik nu weet hoe goed we samenwerken. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de intersectie van technologie, muziek en expressie. Ook denk ik op dit moment na over experimenteren met algoritmisch componeren.’’

Waar ben je verder mee bezig?
‘’De afgelopen tijd ben ik ontzettend druk geweest met de online releaseshow van mijn debuut-EP Show Pony, die ik gelanceerd heb tijdens Rewire. Iedere videoclip van de EP was daar te zien op een speciaal ontworpen online platform. De clips breng ik de komende tijd stuk voor stuk uit zodat iedereen ze kan bekijken, samen vormen ze een visueel album.”