New Music

In première: Liza Weald bezingt het opgaan in de herinneringen van je partner op Shape Of The Dunes


21 mei 2021

Afgelopen vrijdag kwam de debuut-EP Shape Of The Dunes van Liza Weald uit. De titeltrack is een romantische folksong, over het verlangen naar het willen ervaren van de herinneringen van je partner. Vandaag illustreert Weald wat ze hiermee bedoelt in de videoclip, die bij ons in première gaat.

Liza Weald is het project van singer-songwriter Lisa de Bruijn. Ze won in 2020 de Rotterdam Music Award en de Grote Prijs van Rotterdam. De verhalende liedjes hebben een hint van duisternis in zich en worden gedragen door een zachte akoestische gitaar. Shape Of The Dunes gaat over ervaren van de jeugdherinneringen van je partner en is geïnspireerd door haar eigen ervaringen, zo vertelt De Bruijn ons.

Kun je wat vertellen over de videoclip van Shape Of The Dunes?
“De videoclip gaat over het gevoel dat meeleeft in de jeugdherinneringen van je partner. De videoclip is het verhaal waar ik als klein meisje door een landhuis en de duinen ren. En eigenlijk best wel in de war ben omdat het niet mijn herinneringen zijn, maar ze voelen heel vertrouwd. Dat komt omdat het de herinneringen van mijn partner zijn. Specifiek gaat het over een relatie die ik had met iemand die in Zeeland opgroeide en vaak vertelde over zijn jeugd in de duinen. Als hij daarover vertelde leek het net alsof hij op dat moment weer in het verhaal gezogen werd. Vandaar dat de term Shape Of The Dunes ook lijkt alsof zijn gezicht de shape van de duinen is.”

Shape Of The Dunes is de titeltrack van je gelijknamige EP. Kun je daar wat meer over vertellen?
“De EP bestaat uit een bundel van vier akoestisch gearrangeerde ‘mijmerfolkliedjes’, zoals ik het zelf graag noem. Eigenlijk als je je ogen dichtdoet ben je op een fijne, mystieke en dromerige plek. Het is allemaal ontstaan omdat ik twee jaar geleden op reis was naar Canada. Daar stond ik met mijn blote voeten, omringt door vuurvliegjes, in de natuur. Ik voelde mij zo opleven in die natuur dat ik daar Take You Home schreef. Uiteindelijk zijn daar nog drie songs uitgekomen en die heb ik gebundeld tot mijn eerste EP. Maar de plaat is erg vanuit de liefde voor de natuur geschreven. Het is de plek waar ik tot leven kom. Het is een ode aan de natuur. Die liefde voor de natuur heb ik samengevoegd met thema’s uit mijn directe omgeving. Zoals: mijn zoektocht naar liefde, liefde in mijn omgeving en vrienden die het wel of niet gevonden hebben.”

Hoe zou je Shape Of The Dunes in één of een paar woorden beschrijven?
‘’Het is voor mij een duidelijke weerspiegeling van hoe ik mij voel als ik verliefd word. Ik zou Shape Of The Dunes beschrijven als een samensmelting met je partner, een ode aan de liefde, maar ook een ode aan de herinneringen en als een organisme verder groeien. Maar ik denk dat samensmelten het woord is waar ik het meest op terugkom.’’

Je had het over het schrijfproces in de natuur. Ga je vaak terug naar de natuur om muziek te schrijven?
‘’Jazeker, ik woon op twintig vierkante meter in Rotterdam. Ik vind het een hele fijne plek, maar het is soms wat beknellend. Dan pak ik mijn racefiets en ga ik ergens heen om gewoon even te zitten. Ik voel het altijd wel als er iets nieuws zit te wringen, en dan weet ik dat ik er uit moet. Wat ik ook vaak doe is gewoon even zitten voordat ik ga schrijven, even met die voeten in de aarde en de vuurvliegjes zien en dat gevoel terugkrijgen.’’

Je debuut-EP komt uit tijdens de pandemie: hoe is dat?
‘’Het is vreemd. We zijn vorig jaar mei begonnen met releasen. Dus eigenlijk heb ik geen idee wie er luistert, hoe mijn publiek eruitziet, heet, klinkt of hoe ze applaudisseren. Dat voelt heel gek, want mijn muziek gaat om samenkomen en het maken van connecties. Dus het is weird om dat online te moeten doen.”

Wat is de eerste plek waar je na corona echt graag zou willen spelen?
“Ik zou het heel vet vinden om een headlineshow in Rotown te geven. Omdat dat het eerste podium is waar ik als Liza Weald optrad, bij een open mic-avond. Die avond zei ik tegen de vrienden die mee waren: hier wil ik ooit mijn eigen show geven. Dan is de cirkel rond. Misschien had je Ziggo Dome verwacht, maar Rotown zou ik echt cool vinden. En vanuit daar bouwen we door.”