New Music

In première: het schrijven van een nummer kan prima via Zoom, blijkt uit Jij & Ik van monokimono en Vic Willems


18 mei 2021

Tijdens de lockdown besloot monokimono nieuwe muziek te schrijven met vrienden via Zoom en WhatsApp. Vandaag gaat de videoclip van de titeltrack Jij & Ik, een samenwerking tussen monokimono en Vic Willems, in première. Het kalme, Nederlandstalige nummer is het titelnummer van de collab-EP die later dit jaar verschijnt.

De Belgische frontman van monokimono, Ben Tanghe, selecteerde uit de muziek van alle digitale samenwerkingen vijf tracks van vijf artiesten voor de band’s tweede wapenfeit: de collab-EP Jij & Ik. Voor de track die vandaag verschijnt, werkte Tanghe samen met de Nederlandse Vic Willems. De twee schreven een fijne, Nederlandstalige plaat, gedreven door hun favoriete instrument: de synthesizer. In de videoclip is te zien hoe de twee artiesten in een wereld van maquettes terecht zijn gekomen. We spraken de twee over de productie, hun vriendschap en het samenwerken op afstand in tijden van corona.

De samenwerking
Een vaag idee om eens samen te werken, ontstond eigenlijk al voor corona, vertellen de twee. Tanghe had Willems in 2019 ooit een berichtje gestuurd via Facebook. Hierin vertelde hij Willems dat hij fan was van zijn muziek. Al lachend vertellen ze hoe ze een avond lang in Antwerpen een ‘best of-lijst’ van alle Spinvis-nummers hebben gemaakt. Dat is best een goed podcast-idee, grapt Willems. De twee hebben een gedeelde liefde voor de artiest. “Ik herinner het moment dat ik Spinvis hoorde en dacht: wow, ik mag wel in het Nederlands zingen”, vertelt Tanghe.

De productie van Jij & Ik tijdens corona
‘’We zaten in Antwerpen toen we dachten: moeten we niet gewoon samen een nummer maken?”, vertelt Willems. De twee hadden afgesproken om in april 2020 samen te schrijven, onwetende dat de coronauitbraak dat onmogelijk zou maken. Door de plotselinge beperkingen, reisverboden en het wegvallen van shows, waas het schrijven van een plaat via Zoom opeens de enige optie. ‘’Ik heb een maand lang met mijn huisgenoot Pokémon gespeeld. En dan af en toe videobellen, en kijken of je over een Zoom-call een nummer kunt schrijven. Dat kan dus, half. We hadden best wel snel een opzet, maar we hebben de bridge pas afgekregen toen we echt bij elkaar konden komen’’, vertelt Willems. Volgens Tanghe was bij elk nummer van de plaat wel een momentje nodig waar je elkaar toch echt fysiek ziet. ‘’Om de plaat goed te krijgen, heb je een echt mens naast je nodig.’’ Volgens Tanghe is Jij & Ik een gesprek tussen twee mensen. ‘’Voor mij gaat het over jezelf erbovenop praten en over de moed vinden om weer plezier te hebben in een relatie.’’ Volgens Willems voelt en lijkt het ook een beetje als een duet tussen twee geliefden.

De videoclip
De videoclip zoals die er nu uitziet, was niet helemaal hoe de twee het van tevoren in gedachten hadden. Het idee was dat de realiteit was stilgevallen en de twee artiesten in een kartonnen wereld terechtkwamen. Tanghe vertelt dat regisseur Robert Maas en zijn goede vriend Reinhard goed zijn in het bouwen van maquettes in hun vrije tijd. Dus toen ze gingen filmen, was het niet hoe ze het in gedachten hadden, maar Willems en Tanghe vonden het allebei super vet. ‘’En toen is Vic heel moedig de grens naar België overgestoken”, vertelt Tanghe. Waarop Willems toevoegt: ‘’Ik ben bij de video meer op de achtergrond betrokken geweest. Maar ik heb een paar keer geroepen: maak het vreemder, nog abstracter of surrealistischer. Maar dat was het dan ook wel.’’ De artiesten zijn zelf met behulp van greenscreens en wat trucjes in het decor verwerkt.