New Music

JÓRMA breekt zich los op diens coming-out-anthem Moonday


17 mei 2021

Het regent de afgelopen weken debuutsingles bij The Daily Indie. Ook vandaag schijnen we weer ons licht op een nieuw wapenfeit: Moonday van JÓRMA. Een coming-out-anthem in de vorm van een krachtig elektropopnummer dat reflecteert op wat het betekent om vrij te zijn.

JÓRMA is het alter ego van Jonathan Bonny en het is de eerste release van dit nieuwe project. Bonny vertelt ons meer over deze single en waar hij mee bezig is: “Moonday is een track die gaat over vrijheid. Door na te denken over wat dat thema voor mij betekent, als queer persoon, kwam ik al snel terecht bij uit de kast komen. Vrijheid is voor mij de laatste jaren steeds meer synoniem geworden voor kunnen zijn wie je wilt zijn. Ik wilde zowel in de muziek als in de videoclip een gevoel oproepen van ergens in vastzitten tot je het niet meer uithoudt en de kracht ontstaat om los te breken”, vertelt Bonny.

Dit moment van losbreken is inderdaad niet te missen in de muziek en de videoclip. De ingetogen sfeer van de eerste helft verdwijnt als sneeuw voor de zon en maakt plaats voor een energieke beat. “Maar het nummer kan over veel meer gaan. Ook luisteraars die bijvoorbeeld vastzitten in een saaie job, een toxic relatie of een verslaving kunnen zich aangesproken voelen door de lyrics.”

Vrijheid
De videoclip voor Moonday is de eerste poging van JÓRMA om popmuziek met performance-art te verbinden. Het is een timelapse waarin Bonny in zee staat en uiteindelijk losbreekt. “Het concept van het lied inspireerde mij om vrijheid fysiek te gaan onderzoeken. Ik zocht naar een manier om mezelf een lange tijd vast te zetten en dan te kijken wat er gebeurt als ik los mag. Uiteindelijk ben ik van hoogtij tot laagtij in de zee gaan staan om de zwaarte en de mogelijke duur van dat vastzitten te belichamen.”

Na de release van Moonday werkt JÓRMA hard door aan andere nummers. Zoals Introvert, een lied over connecties met mensen: “Daarvoor heb ik een heel bijzondere groep performers en figuranten gecast waarmee ik een lange timelapse heb gemaakt.” Daarnaast brengt Bonny binnenkort een gepersonaliseerde cover van Rihanna’s Diamonds uit, met als doel om zijn ‘signature sound’ te vinden. Waarna eind dit jaar nog drie singles zullen verschijnen, inclusief experimentele videoclips.