New Music

Surrealistische elektropop van LUMP laat het beest in ons hart zien op de nieuwe single Animal


15 mei 2021

Pas toen ze aan elkaar werden voorgesteld, kwamen muzikanten Laura Marling en Mike Lindsay er tot hun verrassing achter dat ze enorm van elkaars muziek bleken te houden. Dat was in 2016, na een concert van Neil Young in Londen waarvoor Marling zojuist het voorprogramma had verzorgd. Nu vormen ze samen het elektropop-duo LUMP en kondigt de band met de single Animal zijn tweede album aan.

Animal is het broeierige titelnummer van het aanstaande album en laat ons met hypnotiserend surrealisme voelen dat we diep in ons hart eigenlijk dieren zijn. Wie er nog aan twijfelt dat de mens biologisch gezien tot het dierenrijk behoort, zal met het horen van deze single waarschijnlijk wel anders gaan piepen. De mens vond de synthesizer uit en LUMP laat er het beest in zichzelf mee vrij.

Innerlijke dier
Volgens het Britse duo zelf is LUMP een creatie om het innerlijke dier in zichzelf te ontdekken en als zodanig door een parallel universum te kunnen reizen. Net als voor debuutalbum LUMP werd het nieuwe album opgenomen in de studio van Mike Lindsay, in Margate Kent. En ook nu weer kwam Marling voor de opnames aan in die studio zonder ook nog maar een noot te hebben gehoord van de muziek die Lindsay had geschreven. Om zoveel mogelijk spontaniteit uit haar vocalen te kunnen laten klinken, was het idee. Animal was aanvankelijk slechts een woord dat Marling opwierp om teksten op te kunnen rijmen, uiteindelijk gaf dat woordje de sfeer die in alle nummers op de plaat verweven zit.

Animal wordt op 30 juli uitgebracht door Chrysalis Records in samenwerking met Partisan Records, het label dat we ook kennen van onder meer IDLES, Bombino, Fontaines D.C. en The Black Angels. En Chrysalis Records mag misschien wat onbekend klinken, want dat is (na opheffing zo’n vijftien jaar geleden) sinds kort pas weer in het leven geroepen, met Laura Marling als eerste nieuwe muzikant die er tekende.

Maar veel luisteraars die de afgelopen eeuwwisseling nog bewust hebben zien aankomen, kennen het label wellicht nog wel. Het was namelijk niet het minste jongetje van de klas, met artiesten als The Ramones, Robbie Williams, Blondie en Madness in het roster. Maar we hebben het hier niet over labels, want dat deden we de afgelopen maand al uitgebreid met onze labelmaand. Nu hebben we het vooral over Animal. Een raak voorproefje van de plaat hoor je hier alvast, begeleid door een stijlvolle video die werd geproduceerd door Melissa Matos.