New Music

TDI Radar: de piepjonge postpunkers DEAFDEAFDEAF zijn oorverdovend goed


12 mei 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag DEAFDEAFDEAF, een oorverdovende, piepjonge postpunkband uit Manchester die origineler is dan op eerste gehoor lijkt.

Wie of wat is DEAFDEAFDEAF?
Snelle, gejaagde ritmewissels op de gitaren, hakkenzagendrums, flink veel galm op de zang en teksten van de gedesillusioneerde working class, die ook nog eens gezongen worden met een vet Brits accent. Yep: DEAFDEAFDEAF is een Britse postpunkband. Uit Manchester, om precies te zijn. Daar zijn er inderdaad al een paar van en DEAFDEAFDEAF is een piepjonge aanwinst in dat leger: de band bracht pas in oktober 2020 zijn eerste single uit. Inmiddels zijn staan er drie tracks online, van een grotere release is nog geen spoor te vinden.

Op het eerste gehoor klinken zanger Nathan Hill en zijn vier bandmaatjes erg herkenbaar, maar als liefhebber van dit genre kunnen we je van harte een paar luisterbeurten aanraden. Steeds als je bijna weer tot de conclusie komt dat je alles dat DEAFDEAFDEAF doet al eens eerder gehoord hebt, verrast de band weer. Met dan weer een ongewoon agressieve climax, dan weer een subtiele, melodieuze, creatieve nieuwe gitaarlijn, doorbreekt DEAFDEAFDEAF de grauwe sleur van die typisch Britse, keihard-realistische postpunkverhalen.

Voor fans van:
IDLES, Shame en Slaves.

Fun fact:
Disobedient Records, het piepkleine indielabel waar DEAFDEAFDEAF onlangs door werd getekend, houdt de Disobedient Weekly bij, een Spotify-playlist met artiesten van het roster plus eigen favorieten, bekendere namen en héél veel onontdekte parels. We spotten er zelfs een paar Nederlandse exportproducten tussen.

Voor in je playlist:
DEAFDEAFDEAF is blijkbaar zo’n band die in het tijdsbestek van drie singles al stukken beter wordt. Want de meest recente release Odes is een allesverzengende knaller. “Odes is an accumulation of all the ideas and sounds we’ve worked on previously brought into what we think is our best song yet”, zegt zanger Hill erover. BBC Radio 6 en Louder Than War dachten er hetzelfde over toen ze de track oppikten. Er is bovendien een te gekke video die naadloos aansluit bij de beklemmende muziek.

Steuntje in de rug:
Erg veel keus heb je nog niet: alleen debuutsingle Nothingness is op Bandcamp als vinyl te koop. Maar als DEAFDEAFDEAF in het huidige tempo doorgaat met het releasen van goede muziek, dan kan dat meer niet lang op zich laten wachten. Net als plannen voor liveshows aan deze kant van het Kanaal. Letten jullie op, Left Of The Dial?