New Music

TDI Radar: De Nijmegenaren van Shaemless laten sinds hun ontstaan al geen enkel podium heel


4 september 2019

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan Shaemless. Want als een band in het voorprogramma van Wolfmother staat, weet je dat het dak eraf gaat.

Wie is Shaemless?
Harde garagerock, duistere blues en een frontman wiens stem met Jim Morrison vergeleken wordt. Tja, als je die goede oude Morrison volspuit met steroïden en vervolgens zijn puppy een schop verkoopt, krijg je wellicht iets vergelijkbaars te horen als het geluid dat Daan Sturm uit zijn keel schalt.

Sturm begon de band samen met gitarist Tom Brouwer toen ze nog maar twaalf waren met muziek maken op zolder. De band zijn eerste zelfgetitelde EP die een paar jaar daarna uitkwam, is heerlijk ongepolijst en liet toen al blijken hoeveel potentie Shaemless heeft. Ondertussen zijn de muzikanten al een aantal EP’s en optredens verder en is zijn sound tegelijkertijd strakker en chaotischer geworden. Het geschreeuw van Sturm samen met de wazige distortion van zijn gitaristen zorgt voor een ziel-verscheurende mix van geluiden. Maar lekker headbangen met deze gasten kan ondertussen ook gewoon. En dat maakte de band meer dan waar toen hij knallend in het voorprogramma van Wolfmother in Doornroosje stond!

Voor fans van:
Thee Oh Sees, Royal Blood, The Stooges en dus Jim Morrison op steroïden.

Fun Fact:
Het grootste deel van hun EP’s, simpelweg genaamd Shaemless II, Shaemless III en Shaemless IIII, zijn op Spotify te vinden. De allereerste EP die ze als jonkies maakten, hebben ze echter strategisch weggelaten. Een begrijpelijke zet, aangezien ze qua geluidskwaliteit met sprongen vooruit zijn gegaan. Maar er staan nog genoeg juweeltjes op Soundcloud, en gelukkig maar! Het is namelijk zowel aanstekelijk als extreem schattig. Luister het hier!

Voor je playlist:
De track Beat Up Guy is sinds ik het tegenkwam meteen de soundtrack van al mijn huis-tuin-en-keuken-moshpits geworden. Het nummer komt van de band zijn nieuwste EP Shaemless IIII, die is geproduceerd en gemixt door Jelle Haagsma: van Jellephant die al die mooie psychedelische liedjes en filmpjes maakt. Het eindproduct is scherp, weird en onvoorspelbaar. Sommige hebben bouwen zich op van langzame riffs tot een echte muur van geluid. Andere tracks zoals die hieronder gaan hard van begin tot eind.

Voor je agenda:
Pak de band mee tijdens Popronde in onder andere Delft, Nijmegen en Haarlem.