New Music

TDI Radar: de manische uitbarstingen van Blvck Hippie leiden tot sombere maar lekkere indierock


30 september 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan de Amerikaanse band Blvck Hippie, die je laat kennismaken met sad boy indie rock.

Wie of wat is Blvck Hippie?
Blvck Hippie vormt zich uit een soloproject van frontman Josh Shaw, die tijdens zijn studententijd op zijn kamer begint met gitaarspelen en zingen. Hoewel dit nieuw is voor de extravagante Shaw, is de klassiek geschoolde pianist al zijn hele leven gepassioneerd met muziek bezig. Met zijn soloproject is Shaw zoekende naar de muzikale richting die hij in wil slaan, totdat hij in 2018 drummer Casey Rittinger ontmoet, die zich bij het project voegt. In korte tijd kent de band met kernduo Shaw-Rittinger verschillende samenstellingen, maar uiteindelijk completeren gitarist Matt Turner en bassist Tyler ‘Chaucer’ Marberry de huidige formatie. Zo vindt het viertal ook het geluid dat ze graag willen produceren: ‘sad boy indie rock’, zoals ze het zelf noemen.

Met de definitieve bandsamenstelling en een duidelijke koers, komt de groep in een creatieve stroomversnelling terecht en brengt het afgelopen jaar een eerste en titelloze EP uit. Het lekkere rockgeluid op de vier nummers van deze schijf wordt versterkt door de openhartige songteksten van Shaw, die hierin een uitlaatklep voor al zijn sombere emoties vindt. Blvck Hippie schrijft zijn muziek in hoog tempo, in wat Shaw ‘korte, manische uitbarstingen’ noemt. Waar Shaw naast de songteksten ook de basis legt voor het muzikale geluid, kleden Rittinger, Marberry en Turner het muzikale geraamte verder aan in snelle jamsessies. Op de twee nieuwste singles Bunkbed en Rhodes Ave, is het sombere rockgeluid dat de band nastreeft nog prominenter aanwezig dan op de titelloze EP.

Voor fans van:
The Strokes, The Black Keys en The Wombats.

Fun fact:
Josh Shaw was als kind al enorm excentriek, waardoor zijn moeder hem altijd zijn ‘Little Black Hippie’ noemde. Aan deze naam bleef Shaw erg veel waarde hechten en op zijn twintigste besloot hij dat hij graag onder deze naam zijn muziek wilde uitbrengen, maar dat de term ‘Little’ inmiddels niet meer opging. Wel vond hij het cool om de ‘a’ te vervangen voor een ‘v’ en de bandnaam was geboren.

Voor in je playlist:
De nieuwste single Rhodes Ave gaat over Shaw jeugd in Memphis, waar hij woonde aan, jawel, Rhodes Avenue. Hier maakte hij kennis met jazzmuziek, waardoor de herinneringen aan zijn jeugdige jaren zijn ingepakt met de muziek uit dit genre. Op een dag begon Shaw te jammen met akkoorden die hem deden denken aan de jazzmuziek uit die tijd. Vanuit die basis ontstond de muziek en de songtekst van Rhodes Ave, waarin de jazzinvloeden vooral in de eerste dertig seconden hoorbaar zijn.

Steuntje in de rug:
Via Bandcamp is de muziek van Blvck Hippie te koop. Naast eerder genoemd materiaal, gaat het hier ook om oudere singles en demo’s. Daarnaast heeft de band ondanks zijn nu nog bescheiden fansschare toch al een kleine merchandise-afdeling. Vooral de handgemaakte hanger met het logo van Blvck Hippie is een erg leuk hebbedingetje als je de muziek van Josh Shaw en co net zo leuk vindt als wij.