New Music

Thurston Moore laat op zijn nieuwste werk zien wie de grondlegger van grunge is


1 oktober 2020

Thurston Moore geldt al vanaf de jaren tachtig als pionier die experimenteel gitaarspel in de alternatieve rockmuziek een gezicht geeft. Afgelopen week liet de gitarist opnieuw van zich horen, met zijn nieuwe plaat By The Fire, die hij uitbracht op zijn eigen label Daydream Library Series.

De indrukken van single Cantaloupe van dat nieuwe album vertellen wie de eigenlijke oprichter is van de grunge-beweging die in de jaren negentig de ingedutte mainstream muziekwereld wakker schudde. Met zijn oude band Sonic Youth inspireerde hij al ruim drie decennia geleden beginnende undergroundbandjes die zouden uitgroeien tot wereldsterren en het landschap van de popmuziek voorgoed veranderden. Nirvana is daarvan het bekendste voorbeeld, de band die de grunge-beweging als nieuwe muziekstroming aan het grote publiek liet horen.

Mysterieuze groezeligheid
Hoewel grunge zich – zoals veel genres – moeilijk volgens precieze grenzen laat definiëren, horen we in muziek met dat stempel vaak dikke gitaarriffs met een mysterieuze groezeligheid die ruimte houdt voor veel melodie en eigenwijze opstandigheid. Nu is het CV van Moore enorm divers, maar op Cantaloupe horen we de kant van Moore waarin hij losgaat volgens bovengenoemde omschrijving. Zoals hij dat deed in de hoogtijdagen met Sonic Youth. Tegenwoordig flikt hij dit, zoals in de afgelopen jaren vaker, met onder meer bassiste Deb Googe (My Bloody Valentine) en drummer Steve Shelley (Sonic Youth) aan zijn zijde.

Natuurlijk zijn er meer grondleggers te noemen van wat we nu als grunge proberen te vatten… Maar mochten we teruggaan naar de oorsprong van grunge, dan is het nieuwe single een sprekend voorbeeld dat ons daarnaartoe brengt. Zowel muzikaal als visueel, zoals hier te horen en te zien is in de muziekvideo van rockmonster Cantaloupe.