New Music

TDI Radar: de luidruchtige klaagzang van Kalaallit Nunaat


8 september 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag piept onze radar als een malle bij Kalaallit Nunaat, een drietal uit good ol’ Rotterdam dat zich specialiseert in de betere noiserock.

Wie of wat is Kalaallit Nunaat?

Drie Rotterdamse herrieschopppers dus, die elkaar leerden kennen op de Herman Brood Academie. Nadat de bandleden ieder hun sporen hadden verdiend in allerlei andere bands, werd na een aantal jamsessies op de academie Kalaallit Nunaat geboren. Als eerste wapenfeit is de EP Television maart vorig jaar de wereld in geslingerd, met daarop drie puntgave noisy postpunk-knallers die een uitstekend visitekaartje voor de band vormen. Dat de EP precies aan het begin van de coronapandemie is uitgebracht betekende dat die misschien niet direct voor de doorbraak waar je als jonge band op hoopt heeft gezorgd, maar theoretisch gezien heeft Kalaallit Nunaat dus alle tijd gehad om een joekel van een liveshow voor te bereiden.

Die je dit jaar kunt aanschouwen tijdens Popronde, wat eveneens een feestje van jewelste zou moeten worden. Stel je maar eens voor hoe lekker een nummer als Again het moet gaan doen in een zweterig zaaltje ergens in the middle of nowhere (of gewoon in de Randstad, wij zijn niet kieskeurig). Een uiterst meeschreeuwbaar refrein, een stuwende riff en snaarstrakke drums vormen een uitstekend recept voor een zweterige massa om volledig op uit zijn dak te gaan. Wij kijken er alvast naar uit.

Voor fans van:
METZ, FEWS en Meatbodies.

Fun fact:
Die intrigerende en niet al te makkelijk Googlebare bandnaam? Dat is gewoon de benaming die de inheemse bevolking van Groenland gebruikt voor diens vaderland. Weer wat geleerd! En zeg nou zelf, het staat vast enorm cool op een bandshirt of een albumcover.

Voor in je playlist:
Het titelnummer van de Television EP is vooralsnog het meest hitgevoelige lid van de Kalaallit Nunaat-discografie. Onder opnieuw weer heerlijk voortstuwende begeleiding klaagt de band over dat er niets op tv is; een heerlijk luidruchtige klaagzang, die opnieuw opbouwt naar een climax waarbij je het bier haast al door de lucht kan zien vliegen. Een live-voorproefje vind je trouwens hier.

Steuntje in de rug:
Op de Bandcamp van de band kun je een digitaal exemplaar van Television aanschaffen. Doen, natuurlijk, maar een nog leukere manier om je support te tonen is om de heren te gaan zien tijdens Popronde! Informatie hoe en waar ze te zien zijn, is natuurlijk te vinden op de website van het festival.