New Music

TDI Radar: de kersverse postpunk van TV Priest nagelt met een grijns het Verenigd Koninkrijk aan de schandpaal


16 september 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan de Britse rouwdouwers van TV Priest, die bewijzen dat het heilige vuur van de jonge Britse postpunk-scene nog lang niet gedoofd is.

Wie of wat is TV Priest?
Bijna iedereen zal wel herkennen dat, pak ‘m beet een half jaar into de coronacrisis, het gebrek aan dingen om naar uit te kijken en een algemene vereenzelviging van alle dagen van de week ervoor zorgt dat je tijdsbesef nogal op hol geslagen is. Het voelt voor ons in ieder geval als eeuwen geleden dat we voor het laatst naar een ‘normaal’ concert gingen. Ook april 2020, de maand dat TV Priest zijn eerste single House Of York uitbracht, voelt dus als lichtjaren geleden. Maar wie naar de kalender kijkt zal zien dat dat behoorlijk meevalt en het enorm snel gaat voor de band.

We zijn dus nog maar vijf maanden onderweg sinds die eerste single, die in het Verenigd Koninkrijk meteen werd opgepikt door de BBC. Het is dan ook een indrukwekkend visitekaartje, een met fuzz overladen klap in je gezicht waarin frontman Charlie Drinkwater met een grijns zijn hele thuisland aan de schandpaal nagelt. Dat het nummer niet eens terug te vinden is op de tracklist van het 13 november te verschijnen debuutalbum Uppers, is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant kun je het zien als een teken dat de band zijn sound al verder aan het verfijnen is en dat is een veelbelovende gedachte.

Eerste single van het album This Island doet namelijk niet veel voor House Of York onder. Door de uiterst meeschreeuwbare hook ‘FOR SHAME! FOR SHAME! FOR SHAME!’, missen we het gevoel van jezelf in een met bier doordrenkte moshpit wel nog iets meer dan normaal, maar dat nemen we dan maar voor lief. En als zoiets ooit weer mogelijk is, staat TV Priest in ieder geval torenhoog op onze concert-wishlist.

Voor fans van:
The Fall, Shame en IDLES.

Fun fact:
Drinkwater is van huis uit kunstenaar en levert ook al het artwork voor alle releases van de band. Maar niet alleen dat, hij verzorgde ook het artwork voor A Hero’s Death, het deze zomer verschenen tweede album van zeitgeist-genoten Fontaines D.C..

Voor in je playlist:
Alledrie de nummers die de band tot nu toe heeft uitgebracht zijn zonder meer de moeite, maar House Of York is zoals gezegd toch wel het voorlopige hoogtepunt. Schreeuw mee met de tekst: ‘And we’re all uninvited guests AT SOMEONE ELSE’S WEDDING‘, tot je een ons weegt en probeer ondertussen die riff maar eens uit je hoofd te krijgen. Ons is het nog niet gelukt.

Steuntje in de rug:
Het nieuwe album Uppers is te pre-orderen via Bandcamp. Ook is de band te vinden op de gebruikelijke socialemediakanalen en kun je Charlie Drinkwaters (kunst)werk vinden op zijn Instagram.