New Music

TDI Radar: de eigenzinnige genre-potpourri van Gangs Of Kin


7 juli 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan Gangs Of Kin, het nog jonge nieuwe project van de Nederlandse creatieve duizendpoot Joël Gaerthé.

Wie of wat is Gangs Of Kin?
Het alias van de in Amsterdam gevestigde Joël Gaerthé, dus. Na een carrière in de band Ashtraynutz en diens tweede iteratie The Howlin’, maakt Gaerthé nu al een paar jaar muziek op eigen houtje onder de naam Gangs Of Kin. In juli 2019 bracht hij zijn eerste mixtape Broke Not Broken uit, die niet op Spotify staat maar wel op Soundcloud. Hierop laat hij al zijn unieke mix van electro, pop, soul, funk en zo nu en dan zelfs een vleugje hiphop horen, die hij op de twee singles die hij dit jaar uitbracht verder perfectioneerde.

In maart van dit jaar trapte Gaerthé het Instagram-account van Gangs Of Kin af met een heus manifest. “Let me tell you something about GANGS OF KIN. It’s not a story of brutish male rites. Instead, it’s a name that plays on the familial bond we feel as cultural junkies and the connection we feel as music lovers.” Dat u het even weet. Snel daarop volgde de single Broke, waarop de mengelmoes van genres nog net een tandje aanstekelijker en meeslepender is dan op die eerste mixtape. Een visitekaartje van jewelste, dat ontegenzeggelijk naar meer smaakt.

Voor fans van:
Django Django, Genesis Owusu en Jungle.

Fun fact:
Gaerthé is al meermaals live op de landelijke radio te horen geweest, maar niet als solo-artiest. Hij neemt een deel van de vocalen voor zijn rekening op het nummer Rollercoaster van het eveneens in Amsterdam gevestigde genre-blenderproject Full Crate, met wie hij al livesessies speelde op NPO Radio 2 én 3FM.

Voor in je playlist:
Broke is dus sowieso de moeite, maar die single heeft inmiddels al een opvolger gekregen: Haterchild. Ook dat is een erg fijn nummer. Beginnend met een akoestische gitaar en een onderliggend ritme dat wat aan The Less I Know The Better van Tame Impala doet denken, laat Gaerthé je misschien even denken dat dit een ingetogen nummer is, maar zodra het refrein losbarst, is ook dit weer een lekker geflipt en memorabel allegaartje van uitbundige stijlen. Precies zoals we het graag horen.

Steuntje in de rug:
Een manier om Gaerthé direct financieel te steunen is er helaas nog niet. Wel kun je natuurlijk zijn muziek luisteren op de vaste streamingdiensten en hem volgen op bijvoorbeeld Instagram, dan ben je vast de eerste die het hoort wanneer je wél een groter steuntje in de rug kan geven.