New Music

Sir Was laat met zijn nieuwe singles horen hoe genres samen kunnen komen


8 juli 2021

Misschien heb je nog niet van sir Was gehoord, dan is dat wat ons betreft onterecht. Al vier EP’s en albums maakte hij sinds 2017 en vlak voor de pandemie was hij te zien op ESNS. Op 15 oktober komt een nieuwe plaat uit, Let The Morning Come Out genaamd. Er verschenen inmiddels al twee singles: Spend A Lifetime en Wainting For The Weekend.

Sir Was houdt blijkbaar van tijdsaanduidingen in zijn titels: weekend, lifetime en morning. Dat is dan ook de enige trend waar de zanger zich aan houdt, want verder speelt hij met alle genres en er valt bijna geen rode draad te ontdekken in zijn muziek. Wie is deze man?

Pan-Afrikaanse muziek
Sir Was is het alter ego van de Zweedse Joel Wästberg, die op zijn tiende begon kennis maakte met muziek via zijn saxofoonlessen. Later studeerde hij voor jazzsaxofonist, speelde in meerdere ensembles over de hele wereld en werkte samen met Sean Lennon, de zoon van John. Zijn drang om nieuwe culturen te ontdekken bracht hem naar Zuid-Afrika, waar hij zijn focus verlegde naar de drums en het geluid van de Pan-Afrikaanse muziek. Dit inspireerde hem om zelf muziek uit te gaan brengen als sir Was.

Invloeden op muziek
Zijn opleiding als jazzsaxofonist valt zelden terug te horen in de muziek. De Afrikaanse invloeden zijn daarentegen alom aanwezig. Zo hoor je op Waiting For The Weekend duidelijk de invloeden van Afrikaanse drums. Later in het nummer introduceert hij de synths, waardoor de R&B-sound wordt vervangen door elektro en disco, zonder die drums te verliezen. Van hiphopbeats via popmuziek, naar meer elektronica: niks is te gek voor sir Was.