New Music

In première: de allereerste single Afterparty van Toverberg schittert van angstige eenzaamheid


9 juli 2021

Op The Daily Indie zijn er weinig artiesten waar we meer van weten dan van Lars Kroon. Onze hoofdredacteur correspondeerde tijdens de lockdown(s) maandenlang via brief met de oude bassist van Go Back To The Zoo en St. Tropez, net na/tijdens de periode waarin zijn eigen project tot leven kwam: Lars and the Magic Mountain. Dat is ondertussen veranderd in Toverberg. Welk corona-trauma daarachter schuilt? Dat lees je hieronder.

Met zijn gloednieuwe single Afterparty kondigt Kroon vandaag zijn nieuwe album aan als Toverberg. Die overigens uitkomt op zijn eigen label: Sounds of Confusion. Op zijn nieuwe track laat Kroon allerlei melancholische country-invloeden door het eenzaam klinkende nummer heen glijden; een nummer vol lapsteel, zachtjes akkoordengestrum en een partij zelfreflectie in de tekst.

Over die naamswijziging, zijn nieuwe werk én dat ’trauma’ wilden we meer weten, dus lieten we Kroon daar eens wat meer licht op schijnen.

Waar ben je momenteel allemaal mee bezig, zowel muzikaal als non-muzikaal?
“Ik heb net mijn nieuwe album afgemaakt en naar de vinylperserij gestuurd. Corona zorgde voor zeeën van tijd om goed na te denken over wat ik wilde maken. Bij mij heeft al die reflectie gezorgd voor een soort hyperfocus op het schrijven van nummers voor dit album. Het is een heerlijk gevoel dat het album af is, maar ik heb ook alweer zin om nieuwe dingen te gaan maken.”

“Non-muzikaal gezien kom ik net terug van vakantie en houd ik mij op dit moment even bezig met van die typische dingen die je doet als een album af is: muziek luisteren, vrienden zien, mailen, lezen, administratie, nummers aanmelden bij Buma/Stemra, dat soort dingen.”

Wat de meesten direct zal opvallen: je hebt de bandnaam veranderd. Kun je ons vertellen waarom?
“Lars and the Magic Mountain was pre-corona. Het begon als een soloproject maar het werd eigenlijk al vrij snel een band van vijftien mensen, inclusief een gospelkoor, strijkers en blazers. Dat was te gek en ik ben blij dat we een aantal mooie shows hebben kunnen doen, maar met corona werd optreden met zo’n grote groep al snel problematisch. Ik zou mijn debuutalbum presenteren in de Paradiso in september 2020, maar die show werd tijdens de soundcheck gecanceld. Dat was eerlijk gezegd best traumatiserend. Ik had met een grote groep mensen lang naar dit moment toegewerkt en, ja… het was gewoon zuur allemaal.”

“Het was leuk dat mijn album een paar keer goed gerecenseerd werd, maar het voelde toch een beetje alsof je iets maakt en je vervolgens alles daarna in een groot zwart gat van vergetelheid smijt. Zonder shows gaat zo’n plaat gewoon niet leven en dus is de plaat nu voor mij een soort van dood. Hij ligt overigens nog wel op grote stapels in mijn berging, dus als iemand hem wil kopen, dan kun je mij altijd mailen.”

“Ik besloot daarna dat het radicaal anders moest. Ik wilde niet weer in de situatie terechtkomen dat ik vijftien mensen moet bellen omdat een show weer verplaatst of geannuleerd is. Ik wilde opnieuw beginnen en een plaat maken die ik desnoods ook alleen zou kunnen spelen. Daar hoorde voor mij ook een nieuwe naam bij: ‘Toverberg. Dat voelde gewoon goed, daar heb ik dan weer niet heel lang over nagedacht, eerlijk gezegd.”

Vandaag gaat de single Afterparty bij ons in première: waar gaat deze track voor jou over?
“Ik ben een groot fan van David Berman en ik las ergens een interview waarin hij begon over de poëzie van Charles Wright en hoe mooi hij die vond. Ik heb toen een verzamald werk van Wright gekocht. Op een dag sloeg ik het boek open met het idee: ik ga een nummer maken met de eerste zin die ik lees. Die zin was: ‘you still love the ones you love’. Ik las niet de rest van het gedicht, sloeg het boek meteen weer dicht en maakte dit nummer. Het ging vrij snel en eigenlijk min of meer vanzelf. Voor mij gaat Afterparty over de angst om eenzaam te zijn.”

Wat is het idee achter de videoclip?
“Een van mijn beste vrienden, Jeroen van der Poel, is filmmaker en professioneel vlogger. Hij appte mij dat hij een nieuwe camera wilde testen en of ik meeging. Ik nam mijn gitaar mee en zonder enig plan zijn we wat gaan filmen. Het was een mooie dag, een beetje zon, maar ook met een dreigende onweersbui in de verte. Thuis kreeg ik de beelden van Jeroen en heb ik er een video van geëdit. Er zitten allerlei ‘foutjes’ in: Jeroen is echt de camera aan het testen, er fietsen voortdurend wielrenners door het beeld en ik zit ook maar wat te kloten soms, maar het had wel iets oprechts en ik vond dat bij de track passen. Ook die dreigende onweersbui was eigenlijk perfect.”

Hoe zie je de komende maanden voor je? Wat ga je doen, wat zijn de plannen?
“Ik ga de komende maanden een paar nummers van mijn plaat uitbrengen, en in het najaar het hele album. Ik heb gelukkig ook weer wat shows op de agenda staan. Te weten: 28 augustus in Paard in Den Haag, 12 september in Mezz in Breda en… we gaan het gewoon nog een keer proberen: 24 november in Paradiso!”