New Music

TDI Radar: Cashmyra is de absurdistische Groningse punksensatie vol broeiende verlangens


5 augustus 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan de Groningse band Cashmyra, een band die zichzelf omschrijft als een kruising tussen Roosbeef en The Kills.

Wie of wat is Cashmyra?
Precies, dat vonden wij dus ook spannend klinken en het resultaat stelt allesbehalve teleur. Het duo bestaat uit frontvrouw Cashmyra Rozendaal en haar drummende muziekpartner Djai-Mac Wolthof. De twee stonden eerder in de finale van De Grote Prijs van Nederland in 2018, brachten een jaar eerder de EP Charlie uit en lieten tijdens ESNS 2020 al wat nieuw werk horen van hun debuut dat dit jaar verschijnt. Eerder dit jaar ging de band namelijk de It’s a Bear! Studio in van Harmen Ridderbos – die je kent van Electropoëzie en Town of Saints – voor een debuutalbum dat half oktober uitkomt.

Tot nu toe heeft de band de singles Zichzelf Opgelost en Hemelsblauw alvast voor de troepen uitgestuurd. Met teksten die als zand door je vingers glippen, uit de tenen komende vocalen en haast rockcliché-achtige gitaarpartijen die op of een andere manier toch werken en de kleren van je lijf afscheuren. Persoonlijke favoriet van ondergetekende is de laatst uitgebrachte en toch wel licht absurdistische single Hemelsblauw, die volgens Cashmyra over het volgende gaat:

“Vorig jaar werd ik uitgenodigd door het Groninger Museum om voor hun 25-jarig bestaan een nummer te schrijven. Ik heb tijdens mijn bezoek om inspiratie op te doen niet alleen gekeken naar de tentoonstellingen, maar ook naar het gebouw zelf. In allerlei spannende hoekjes zag ik schoonheid en die heb ik verwerkt in Hemelsblauw. Kunst zie ik als defibrillator. Maak mij wild. Ik wil weer iets voelen en jij moet dat veroorzaken. Altijd verlangen naar iets anders.”

Voor fans van:
Roosbeef, The Kills en Blood Red Shoes.

Fun fact:
Als je helemaal in het universum van Cashmyra wilt duiken, dan moet je zeker de website van de gierende frontvrouw eens checken. Ze maakt naast muziek ook kunst, kleding en boekenkasten: waarom ook niet? Check het hier.

Voor in je playlist:
Beide in 2020 verschenen singles zijn de moeite waard voor jouw zomer- of depri-playlist. Het kan allebei. Check hier de Spotify-pagina van de band om liedjes te slepen en jezelf op de hoogte te houden van nieuwe releases.

Steuntje in de rug:
Je kunt het nieuwe album Moreel Verwerpelijk alvast pre-orderen en wij raden de limited edition aan: die je hier in volle internetglorie kunt aanschouwen.