New Music

TDI Radar: activistische en kosmopolitische indierock van het soulvolle Bartees Strange


26 augustus 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan Bartees Strange, een activistische kosmopoliet die zijn soulvolle zang combineert met energieke indierock.

Wie of wat is Bartees Strange?
Zoon van een operazangeres en een beroepsmilitair, die door het werk van zijn ouders als kind een nomadenbestaan leidt. Bartees Cox, alias Bartees Strange, wordt geboren in Engeland, maar brengt zijn jeugd door op verschillende plekken in de wereld, waaronder Duitsland, Groenland en in een aantal van de Verenigde Staten. Uiteindelijk vestigt de familie Cox zich definitief in Oklahoma, in het plaatsje Mustang. In zijn tienerjaren begint Bartees met gitaarspelen. Hij raakt geïnspireerd door alternatieve muziek, subculturen, de DIY-mentaliteit en begint met het produceren van eigen liedjes. Als hij ook nog eens vijf jaar doorbrengt in New York, wordt hij gegrepen door de bloeiende indiescene aldaar en groeit The National ondertussen uit tot zijn favoriete band.

Tegenwoordig woont Cox in Washington D.C. en werkt hij voor een nonprofit-organisatie die strijdt tegen klimaatverandering en armoede. Zo heeft Cox ook een aandeel in de strategische plannen rond de klimaatcampagne van Greta Thunberg. In zijn nog prille professionele muziekcarrière zoekt Bartees Strange naar erkenning voor de bijdrage van zwarte artiesten in de indiescene. Op de hoes van EP Say Goodbye To Pretty Boy is naast de kleuren van de Pan-Afrikaanse vlag ook een grote, gerafelde, zwarte stip te zien. Naast de verwijzing naar het album Black Dots van Bad Brains, legt Cox de betekenis achter deze stip als volgt uit: “They try to tear that black dot off the surface, but it’s still there. Battling erasure has been a big part of my journey as an artist. This black dot represents attempts to undersell the contributions black people have made to genres like indie rock music. Despite the lack of credit, we’re still here and we’re adding to these scenes everyday.”

De EP Say Goodbye To Pretty Boy bestaat overigens uit vijf covers van nummers van The National. Tijdens een concert van The National in 2019 valt het Cox plots op dat hij maar een van de weinige zwarte mensen in het publiek is. Cox wordt overvallen door een gevoel dat Matt Berninger beschrijft op All The Wine: “I’m a birthday candle in a circle of black girls.” Het inspireert Cox tot het maken van een vijftal covers van The National, waarin gevoelens van buiten een bepaalde groep staan, een rol spelen. Door het geheel eigen geluid dat Bartees Strange brengt op deze herinterpretaties, bevatten de covers een meer desolate sfeer dan de originele versies.

Op zijn eigen nummers brengt Bartees Strange veel meer energie dan op de genoemde cover-EP. Hoewel zijn muziek zich wellicht het makkelijkst laat vangen als indierock, zijn aldoor invloeden uit genres als hiphop, punk, noise, soul en elektronische muziek hoorbaar. Op het nieuwste nummer Boomer zijn een aantal van deze invloeden ook goed hoorbaar.

Voor fans van:
The National, Beck en Algiers.

Fun fact:
Zijn artiestennaam heeft Bartees Strange ontleend aan een vroeger muzikaal project van hem: Bartees & The Strange Fruit.

Voor in je playlist:
Op Spotify vind je naast de The National-covers van Bartees Strange ook de meeste van zijn eigen nummers. Echter, misschien wel het lekkerste nummer uit zijn nog kleine oeuvre luister je hieronder. Op In A Cab komen Cox’ energieke muziek en zijn soulvolle stem bijzonder goed tot hun recht. Voeg daar een fijne trompetpartij aan toe en je hebt een nummer dat voorlopig op repeat kan blijven staan.

Steuntje in de rug:
Bartees Stranges debuutalbum, dat uitkomt op 2 oktober, is te pre-orderen via de website van Memory Music of via Bandcamp.