New Music

Still No Change is classic DZ Deathrays op een plaat vol verandering


5 september 2019

DZ Deathrays zweeft al een tijdje rond op onze TDI-radar. In 2014 stond de band op het Workers-podium van Metropolis, waar de jongens explosief door hun set banjerden. Voor sommigen van ons was dit Australische duo de vetste ontdekking van die editie van het festival (en het was nog wel het jaar dat Twenty One Pilots en Bear’s Den ook op de festivalposter stonden).

Nummers uit die vroege jaartjes waren vooral schreeuwerig (Dinomight) en gelaagd met distortion (Reflective Skull). Onstuimig. Goor. Een band die een toeschouwer zou uitnodigen om op het podium een biertje uit zijn schoen te drinken.

Toch lijkt het op de nieuwe plaat Positive Rising, Pt. 1 allemaal een stuk gemoedelijker te zijn. De gewoonlijk schorre stem van Shane Parsons klinkt opeens een stuk hoger en een beetje poppunk op nummers als Hi Everyone en Hypercolour, wat voor DZ Deathrays best wel bubblegum is. Begint DZ Deathrays nu binnen de lijntjes te kleuren?

Nee, dan liever Still No Change, een echte uitschieter op de nieuwe plaat. Het refrein slaat de spijker op de kop: ‘You wanted a change out of me but nothing feels quite right.’ Het is best mooi om bands te zien groeien en ontwikkelen, maar soms is het nog fijner om gewoon een flink bord met the same old stuff voorgeschoteld te krijgen. Met Still No Change put DZ Deathrays uit een succesvolle formule. Het lukte met Pollyanna en nu weer: een aanstekelijk beuknummer met een meezingrefreintje. Een no-nonsense single van DZ Deathrays.