New Music

Spinvis herinnert ons aan De Dag Dat Richard Krajicek Wimbledon Won


7 juli 2020

De dag waarop tennisser Richard Krajicek Wimbledon won was 7 juli 1996. Vandaag, precies 24 jaar later, markeert het de dag waarop Erik de Jong alias Spinvis er een ode aan wijdt. ‘Ik ben niet zo van de details’, steekt De Jong van wal. Toch zit De Dag Dat Richard Krajicek Wimbledon Won, dat over de zes minuten gaat, bomvol details.

De Jong heeft altijd al een fascinatie gehad voor herinneringen en dat is niet anders op deze plaat. Toegegeven, ondergetekende was nog niet geboren op de desbetreffende dag, maar De Jong kan het zich nog herinneren als de dag van gisteren. Er waren rondo’s en bier toen hij onder de Dom optrad, een dag waarop er bovengemiddeld veel zon was. Het is fascinerend hoe De Jong al die details vervlecht tot een complex verhaal. Volledig begrijpen zal je de track nooit, maar de schoonheid zit hem juist in de mogelijkheid om je eigen betekenis erin te leggen. De begeleidende instrumentatie is even gedetailleerd, we voelen ons al snel wegdromen met zijn pakkende en zwierende melodieën.

Beeldverhaal vol reminiscenties
De kunstzinnige clip, waarin De Jong met disproportioneel hoofd (die rond de tweede minuut door de lucht vliegt) de klanken van zijn synthesizer, drum en gitaar aanslaat, neemt ons mee in een beeldverhaal vol reminiscenties aan die bijzondere dag. De Dag Dat Richard Krajicek Wimbledon Won is wederom een typische Spinvis-plaat waarop de fan zich zal vermaken met de gelaagdheid van de track en het ongelofelijk gedetailleerde narratief waar het nodige mysterie omheen hangt. En die mysterie, dat is nou precies de magie van Spinvis.

Na de zomer verschijnt er een nieuw Spinvis-album, de titel is nog onbekend, maar we houden je op de hoogte.