Live

Speuren naar de festivalmagie met The Radar Station tussen het Eindhovense groen


24 augustus 2020

De melange die ontstaat bij de geur van gras, de smaak van een fris biertje, de presentie van een clubje vrienden en een dosis goede muziek is normaliter een beproefd zomers recept. De mooiste maanden van dit jaar zijn echter in alle opzichten anders dan anders. Een beproeving. Toch zijn er nu ook krenten in de pap te vinden.

Op het terrein van biologische boerderij het Wasven organiseert de Effenaar al een aantal jaren optredens in een picknicksfeer. Dat doen ze ook nu, maar dan in een vorm die past in het voor iedereen soms knellende keurslijf van het hier en nu. Zoals anders is het niet helemaal, uiteraard. Maar in deze tijden is een kinderhand snel gevuld. 

Het c-woord
De band van dienst geeft al snel te kennen het vanavond niet te veel over het c-woord te willen hebben. De straf als je het wel doet? Trakteer je buur op bier. Dat ferme streekbier van de kaart vloeit echter toch wel. En smaakt hier uitstekend. De Belgische broeders van The Radar Station – het kwartet is voor de gelegenheid een duo – stellen de bezoekers met hun pareltjes van nummers in staat om even in festivalsferen te geraken. Vanonder de partytent op het kleine podium brengen ze hun gelaagde nummers in uitgeklede versies, maar blijft de potentie uitstekend overeind.

Een circusreus
We horen een band die refereert aan de jaren tachtig. Waar gitaren en synths elkaars ontmoeten. De vocalen van zanger Brent Buckler zijn verwarmend en trekken je moeiteloos mee in de mooie verhalen. Nieuwe single The Giant – dat het verhaal vertelt van een circusreus die liever schilder was geworden – is alvast een enorm prijsnummer dat zich moeiteloos achter je oor weet te haken. Begin september verschijnt het debuutalbum Life Inside a Tornado van The Radar Station en het kan niet anders dan dat de band die we hier vanavond in kleine setting zien straks als een komeet wordt gekatapulteerd en plotseling veelvuldig op de radar verschijnt. Dat was overigens bij Studio Brussel al het geval. De uitgeklede, intieme setting maakt wel nog nieuwsgierig naar de tornado die met de andere twee bandleden erbij ontketend kan worden.

Podium tussen de bonenstaken
In de wereld van vóór de pandemie was dit zeker een prachtband geweest voor op de (jammerlijk massaal geannuleerde) festivals. Nu zijn we al als een kind zo blij met dit miniatuurtje. Dichterbij een festivalsfeer gaan we dit jaar niet meer komen. Met een podium dat tussen bonenstaken staat, een groentenkas, de keet van de lokale natuurvereniging en de picknickbankjes waar bezoekers zichtbaar genieten op deze ietwat broeierige zomeravond. Langzaam zakt de zon tussen groen weg en dooft het licht. Vrienden weer kunnen treffen in deze setting is al een feest op zich. Daarbij getrakteerd worden op een bijzonder talentvolle band is dan een extra smaakvolle verrassing.