Feature

Social Distancing: audio-engineer Brian Esselbrugge moest mid-tour naar huis en ziet april verdampen


18 maart 2020

De Utrechtse audio-engineer Brian Esselbrugge was deze maand met TORRES op tour, maar de band moest halsoverkop terug naar Amerika voordat het reisverbod in zou gaan. Ondertussen ziet hij steeds meer shows van zijn agenda verdwijnen en is hij zelfs even van social media gegaan om zijn hoofd niet over te laten lopen.

“Al mijn vrienden zitten natuurlijk ook thuis en overal is er alleen maar corona-nieuws, ik merk dat ik daar best wel gevoelig voor ben. Ik werd daar een beetje door overspoeld. Vandaag ben ik maar even flink gaan wandelen met mijn vriendin, maar eigenlijk zou ik in Parijs met TORRES de laatste show van de tour doen”, vertelt hij via de telefoon. “Toen we begin maart met de tour begonnen in Engeland, merkten we al snel dat het dichterbij kwam en de spanning werd elke dag groter. Onze show in Turijn werd al snel geannuleerd en er kwamen steeds minder mensen opdagen bij de shows. In Brussel stond de zaal niet eens halfvol, terwijl die bijna uitverkocht was en dat ging zo door tot en met de show in Berlijn vorige week woensdag. Toen duidelijk werd dat de hele tour niet meer door zou gaan, is de band zo snel mogelijk terug naar Amerika gevlogen om de chaos rond het reisverbod voor te zijn. Dat heeft ze nog wel wat geld gekost, maar dat is wel deels gelukt door hulp van fans.”

Kleine buffer
Vervolgens kon Esselbrugge terug naar huis, waar hij één-voor-één zijn andere geluidsklussen zag verdwijnen. “Deze maand valt het nog mee op zich, ik had verder nog een optreden staan met Maarten Vos en nog wat shows bij EKKO, maar in april zit ik helemaal vol. Ik heb een tour staan met EUT, met Rob Dekay en nog een aantal shows met Judy Blank. Dat zijn wel vijftien tot twintig shows en ik ben bang dat dat een lastig verhaal gaat worden”, zegt hij. “In Utrecht heb ik een eigen studio waar ik muziek opneem en mix, waarvoor ik nog wel wat werk heb staan. Ik heb nog wel een kleine buffer, maar als april wegvalt heb ik toch wel een probleem. Dan moet ik wel echt bij mijn moeder aan gaan kloppen… Dat is natuurlijk helemaal niet wat je wilt, als ondernemer wil je gewoon zelfstandig rond kunnen komen.”

“Het voelt allemaal, ja, zwaar. Het is niet zo goed voor te stellen wat er allemaal gebeurt, het is erg surrealistisch. Je zit eigenlijk alleen maar af te wachten hoe het allemaal gaat lopen. In de tussentijd zit ik wel te denken over een plan B, een ‘wat-als-scenario’. Maar ik weet nog niet zo goed wat ik zou moeten doen… Ik probeer er maar positief over te blijven, te hopen dat eind april er weer wat dingen beginnen te lopen en dat mensen juist weer zin hebben om naar shows en festivals te gaan na al dat thuis zitten. Alleen je weet dat het zomaar niet zo zou kunnen zijn.”

Liedjes maken
“Ik moet in ieder geval bezig blijven en dingen maken, anders word ik helemaal gek. Ik heb mijn gitaar weer opgepakt en ik heb wat nieuwe liedjes gemaakt, daar heb ik eindelijk weer eens tijd voor. Het liefst zou ik gewoon weer lekker op pad willen, ik ben er nu al klaar mee! Ik vind mijn werk ook zó ontzettend leuk: je ziet nieuwe dingen, ontmoet nieuwe mensen, je bent lekker met de band op stap en al die kutgrappen. Ja, het is dubbel klote: geen shows en geen geld. Nu zit ik mijn vriendin samen de hele dag, wat ook heel leuk is, zij is gelukkig ook erg grappig.”