Feature

Social Distancing: red jouw favoriete artiest/band tijdens de COVID-19 pandemie: zes tips


18 maart 2020

De internationale coronacrisis is natuurlijk voor niemand een pretje, maar voor muzikanten en andere creatievelingen komt deze onverwachte financiële klap extra hard aan. Gezien streaming voor een groot deel de muziekindustrie beheerst, zijn gigs en tours belangrijker dan ooit als inkomstenbron en exposure voor (opkomende) artiesten en bands.

Nu deze gigs, tours, clubnachten en zelfs enkele festivals afgelast zijn tot in ieder geval 6 april en deze nare ontwikkelingen zich ongetwijfeld nog verder gaan doorzetten, is alle steun dus hard nodig. Gelukkig kun jij ook je steentje bijdragen, zij het een baksteen of een kiezelsteen.

1. Koop je vinyl online via officiële websites van artiesten/bands
Heb je tenminste ook wat om naar te luisteren als je in zelf-quarantaine zit. Of als je stiekem altijd al droomde van een carrière als dj, genoeg tijd nu om thuis te oefenen met nieuwe platen. En vergeet af en toe niet even bij je lokale platenzaak nog wat moois op de kop te tikken.

2. Vermijd fast-fashionmerken en koop merchandise
Red de wereld en koop dat ene unieke shirt van jouw favoriete band: doe je lang mee, je maakt reclame en je support jouw lievelingsartiest. Quarantaine in stijl.

3. Delen, delen, delen
Blijf in dit digitale tijdperk vooral ook liken en sharen en reposten en retweeten want alle promotie en aandacht is mooi meegenomen. Veel artiesten plaatsen ook grappige en soms ronduit idiote behind-the-scenes content, altijd leuk om in de gaten te houden. Plus, zo blijf je ook op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

4. Doneer aan initiatieven of mensen die je niet kunt missen
Indien je portemonnee het toelaat is doneren een goede optie. Zo niet, vraag bijvoorbeeld de helft terug van het kaartje van je gemiste concert, in plaats van het volledige bedrag. Zo zorg je ervoor dat deze fijne plekken kunnen blijven bestaan en je hopelijk snel weer je biertje achterover kunt slaan om daarna de moshpit in te duiken.

5. Koop vrijdag 20 maart muziek via Bandcamp
Bandcamp heeft aangekondigd dat het aanstaande vrijdag zijn percentage voor zijn diensten eventjes laat varen en dat alle inkomsten dus direct naar de artiest gaan. Bijzonder sympathieke actie: sla je slag!

6. Do It Together
Ken jij nog een aantal mooie initiatieven om artiesten te helpen? Drop ze onder dit bericht in ons Clubhuis!