Feature

Social Distancing: hoe kom je aan je broodnodige shot livemuziek in tijden van corona?


17 maart 2020

Het zijn uitdagende tijden voor alles en iedereen. Al die uitstapjes en avondjes uit die we als vanzelfsprekend ervaren zitten er even niet in. Dat geldt ook voor die regelmatige shot livemuziek. Hoe kunnen artiesten en liefhebbers elkaar dan vinden? Als antwoord op die vraag poppen er nu overal initiatieven op om die broodnodige portie toch bij je over de vloer te kunnen krijgen. En om artiesten in staat te stellen tóch nog wat brood op de plank te krijgen.

Uiteraard is op het scherm niet hetzelfde als er lijfelijk bij zijn, maar we moeten iets. Om de tijd te doden, om muzikanten door deze tijden heen te helpen. Wij van The Daily Indie tippen je graag een paar van die mooie bronnen. Om afkickverschijnselen te voorkomen en om al die artiesten te ruggensteunen. Pak een ijskoud biertje uit de koelkast, trek een zak chips open (als je die nog hebt kunnen bemachtigen bij de deels geplunderde grootgrutter) en ga er eens even goed voor zitten.

The Isolation Sessions
Dit is een initiatief van de twee Eindhovense geluidstechnici Bob de Wit en Koen Verhees. Elke dag kan je een liveshow zien, opgenomen in de Supernova Studio met ondersteuning van T56 en Eindhoven Rockcity. Je kan er ook aan doneren. Volgens de organisatoren niet voor het geld, maar wel om voor de artiesten een pan chili te maken en ze wat geld voor toiletpapier mee te geven. De afgelopen dagen speelden zo al Veerle, An Evening With Knives en The Ballet Bombs. Geïnteresseerde bands kunnen zich ook aanmelden.

Ook in dit straatje: de Quarantine Concerts, een platform dat artiesten hun livesessies deelt.

Biertje voor de Band
Een initiatief van onze eigen redactrice Arlette Hovinga, die hiermee geld probeert in te zamelen voor bands en organisatoren die nu inkomsten mislopen door gecancelde optredens. Het doel van Biertje voor de Band is om een streamingdienst op te zetten. Om dit op te kunnen zetten is er echter ook geld nodig. Heb je wat geld over (dat je normaal zou uitgeven aan biertjes bíj de band), besteed het nu dan eens hieraan. Dan kan je er binnenkort zelf thuis een biertje bij opentrekken. Je kan er ook je tips kwijt voor bands die je graag thuis gestreamd wilt hebben.

Bring it Home 2020
Dit initiatief van over de grote plas hanteert als lijfspreuk een citaat van Waylon Jennings: “This ain’t no dress rehearsal, we are professionals and this is the big time.” Ook zij doen dit om live-muziek een broodnodige reddingsboei toe te werpen. Je kunt al mooie sessies terugkijken van bijvoorbeeld Hannah Aldridge en Caleb Caudle, van wie eind mei in Nederland vooralsnog een reeks van acht optredens gepland staat.

Corona Concerts
Ook bij Corona Concerts kunnen artiesten die een streep door hun schema zagen gaan alsnog hun ei kwijt door hun shows te streamen en via donaties alsnog wat geld verdienen in deze voor hen barre tijden. Het werd opgezet door Suzanne Noble, een parttime jazz- en blueszangeres.

CoronaPop
CoronaPop is eveneens een initiatief vanuit de muziekwereld, met de insteek een soort benefietfestival online te organiseren. The Legendary Orchestra of Love, een rock-‘n-rolltrio uit Rotterdam, heeft hier de touwtjes in handen. Een line-up voor het online-festival is er ook al, met naast de organisatoren zelf Jessy Yasmeen, WatWatIs en Piece of Pie op de planken.

Liveconcerten vanuit popzalen
Ja, je leest het goed. De Muziekgieterij in Maastricht deed het bijvoorbeeld al, door het concert van DeWolff zonder publiek te laten plaatsvinden, maar wel integraal uit te zenden. Duizenden mensen bekeken het. En het mooie is dat je het ook gewoon eindeloos terug kan kijken via deze link.

DeWolff live in Muziekgieterij

De socials van artiesten zelf
Natuurlijk komen er ook via de socials van artiesten zelf allerlei bijdragen voorbij. Livesessies in eigen woonkamers, samenwerkingen. Houd ze in de gaten, want creativiteit kent geen lockdown.

Heb je daar nog niet genoeg aan? Check dan deze nog
NPR, het welbekende Amerikaanse National Public Radio, heeft door de jaren heen met de Tiny Desk Concerts een prachtige bak aan kleinschalig gebrachte muzikale bijdragen verzameld van een keur aan artiesten. Uit liefde voor muziek. Die wordt nog steeds aangevuld. Een bron waar je ook nog even mee vooruit kan. Of natuurlijk onze eigen The Daily Indie Video’s, zitten ook genoeg pareltjes tussen.

Nog meer initiatieven? Drop ze onder dit bericht in ons Clubhuis!