Feature

Social Distancing: boekingskantoor Radar Agency over een berg shows omboeken en overeind blijven


21 maart 2020

De zon begint meer en meer te schijnen en waar Joris van Welsen zich normaal gesproken klaar aan het maken was voor een druk festivalseizoen, zit hij nu zonder inkomen terwijl hij overeind probeert te blijven met zijn boekingskantoor Radar Agency.

Dat de muziekindustrie op zijn gat ligt is inmiddels wel duidelijk. Het wegvallen van shows heeft brede gevolgen voor de gehele sector. “Shows die vaak al een halfjaar van tevoren geregeld zijn, moeten nu plots geannuleerd worden. Zo zou Amy Root naar SXSW gaan, heeft Klangstof zijn Europese tour moeten afblazen, voor Weval zijn er grote shows in Londen en Rusland afgelast en voor Colin Benders ging een mooie show tijdens Avant Gardner in New York niet door. Van dat soort annuleringen zijn natuurlijk meer artiesten de dupe, maar wij ook aangezien we dan onze commissie niet ontvangen die we op een boeking krijgen”, vertelt hij. “Daarnaast hebben wij voor concerten vaak ook zaken als vluchten en hotels voorgeschoten. Voor zolang het nog gaat duren lopen wij momenteel alle inkomsten mis, terwijl de vaste lasten doorlopen. Iedereen met een boekingskantoor kan denk ik beamen dat de marges redelijk krap zijn, je hebt lonen en overheadkosten te betalen van de commissie en dat is nu een taaie situatie.”

Onzekere tijden
Doordat de situatie met de dag verandert, is het vaak lastig voor betrokken partijen om een toekomstvisie uit te zetten. “Dingen zijn momenteel nog erg onduidelijk en het hangt er een beetje vanaf hoe het precies gaat lopen met dat noodfonds, wat er nog staat te gebeuren en hoe lang dit nog gaat duren. Je hoort berichten dat 6 april enkel nog een pijldatum is om te kijken hoe het er dan voorstaat, het is nog helemaal niet zeker of de maatregelen daarna versoepelt gaan worden en er weer evenementen plaats kunnen vinden. Als dit tot augustus duurt missen we onze belangrijkste periode, namelijk het festivalseizoen, en dan wordt het weer een heel ander verhaal.”

“Op dit moment bekijken we dagelijks hoe het ervoor staat. Bevrijdingsdag is voor ons bijvoorbeeld een zeer belangrijke dag, waar we vaak meer dan dertig concerten hebben staan. Maar eigenlijk denk ik dat er een vrij grote kans is dat dat niet doorgaat, al blijft dit allemaal speculeren. Ik zie gelukkig wel dat de staat heel erg zijn best doet om de ondersteunen en de ondernemers te helpen. Hoe dat precies voor ons uit gaat pakken weet ik nog niet, dat zullen we moeten afwachten.”

Omboeken
Daarnaast betekent een versoepeling van de maatregelen niet dat alles meteen weer goed is. “Het enige wat we nu kunnen doen is alles zo proberen om te boeken naar een periode dat het wel door kan gaan. Maar alle concerten die we om kunnen boeken gaan dan naar een periode waar we anders weer nieuwe concerten hadden kunnen plannen, dat gaat nu dus niet omdat alles daarheen verplaatst wordt.”

Voor alle thuisblijvers: Colin Benders start vanaf vandaag een serie sunset-livestream-sessies vanuit de A’DAM Toren, waarvan de opbrengsten naar de World Health Organization (WHO) gaan. Naast Benders treden de komende dag ook Joris Voorn, Satori en Reinier Zonneveld op.