Album Review

REVIEW: The Sweet Release Of Death – Bulb


22 april 2014

Wisten zij veel, dat toen deze Rotterdammers van The Sweet Release Of Death vorig jaar begonnen aan deze plaat, hun bloedeigen bandnaam bijna een profetische lading zou krijgen? Want ‘Bulb’ kwam allesbehalve vlekkeloos tot stand.

Een doodzieke producer, nog te schrijven songs, wanhopige bandleden en veel onzekerheid over het eigen kunnen. Maar niet afmaken was nooit een optie, vertelden Alicia, Martijn en Sven ons in Issue #10. De Rotterdamse mentaliteit wellicht: niet zeuren, gaan!

Gelukkig voor ons, want ‘Bulb’ willen we niemand onthouden. De eerste noot in opener Ghosts In Fur Coats blijkt bijna misplaatst, als een seconde later het noise-geweld losbreekt. Ja, The Sweet Release Of Death speelt hard – maar toch ook weer niet. Want de songs zijn voorzien van de nodige dynamiek en dubbele melodielijnen. De zang, wisselend van zowel bassiste Alicia als gitarist Martijn, zit vooraan in de mix en blijft overal beheerst en luchtig. Echte hoogtepunten staan niet op ‘Bulb’, alles is van constant niveau: duister en toch poppy, een beetje lelijk en toch mooi. De band heeft een duidelijk idee en een eigen sound. Knap gedaan.
Robin van Essel

‘Bulb’ is verkrijgbaar via Katzwijm Records.