New Music

Postuum nieuw album van Jason Molina aangekondigd met single Shadow Answers the Wall


23 mei 2020

We werden overvallen door kippenvel toen we het nieuws van vermaard indie-label Secretly Canadian hoorden: een compleet nieuw album van Jason Molina is aanstaande. De wijlen grootmeester van het schrijven van donkere liedjes overleed in 2013 en bouwde in zijn 39-jarige bestaan op aarde een indrukwekkend oeuvre van honderden liedjes op.

Van deze liedjes bracht hij er veel uit onder zijn eigen naam, maar ook in samenwerkingen als  Songs: Ohia en Magnolia Electric Co. waarvan hij het muzikale brein was. Een ander honderdtal werkjes gooide hij in de prullenbak om ze voorgoed te laten verdwijnen. Blijkbaar lag er ergens dus nog een onuitgebrachte verzameling van opgenomen liedjes verstopt. Die zal op 7 augustus worden uitgebracht op een compleet nieuw album, waarvan single Shadow Answers the Wall de vooruitloper is.

Donkere hoeksteen
De in Ohio geboren muzikant was een hoeksteen van Secretly Canadian, aldus het label. Molina was het muzikale vlaggenschip tijdens het ontstaan van het label, dat later acts als The War On Drugs, Damien Jurado, Scout Niblett (waarmee hij samenwerkte) en SUUNS  onder zijn hoede nam. Hoewel we gerust durven te stellen dat Molina een van de indrukwekkendste singer-songwriters ooit is geweest, is hij bij het grote publiek relatief onopgemerkt gebleven. Zijn eigengereide do it yourself manier van werken en afkeer van commercie zullen hieraan hebben bijgedragen. Veel van zijn werk heeft een puur en naakt karakter dat vaak demo-achtig aandoet, inclusief omgevingsgeluiden die tijdens het opnemen voorbij kwamen. Maar al die ingrediënten geven de muziek ook juist het unieke karakter dat liefhebbers bij hun eerste kennismaking met Molina-liedjes direct een brok in de keel bezorgt en opslokt. In zijn ongepolijste tracks over de duistere, breekbare en romantische kanten van het leven schuwde hij nooit de diepste diepten. Ze dringen via zijn stem door tot diep in de ziel. Dat Molina daar zere plekken raakt moet je als luisteraar natuurlijk aankunnen, maar heeft bij menig fan een troostend effect. In deze zelfde lijn ligt ook de uitwerking van de nieuwe single Shadow Answers the Wall.

Gefantaseerde werkelijkheid
Molina nam het album zo’n vier jaar voor zijn tragische dood op, in de tijd dat hij in Londen woonde. Het draagt de titel Eight Gates en omvat de laatste negen studio-opnames die hij solo maakte. In die tijd was hij al hevig in gevecht met een alcoholverslaving, een strijd die hij in maart van 2013 zou verliezen. Precies tijdens die periode in Londen kwam Molina een lange tijd nauwelijks naar buiten en had hiervoor een bijzondere smoes. Hij zou zich naar eigen zeggen lang onwel hebben gevoeld door een ziekmakende spinnenbeet die hij kort daarvoor rondom een show in Italië had opgelopen en waarvan hij met behulp van medicijnen moest genezen. Vanuit zijn Londense onderkomen luisterde hij dan naar het gekwetter van de groen gekleurde parkieten die buiten rondvlogen. Wie vaak in Londen is geweest, kent ze vast wel. Volgens een door de muzikant verkondigde sage zijn die vogels de nakomelingen van een parkieten-stelletje dat Jimi Hendrix ooit in Londen zou hebben vrijgelaten. De echte waarheid heeft Molina in zijn graf meegenomen. Maar dat Molina er vaak een handje van had de werkelijkheid met wat fantasie een eigen vorm te geven, maken we op uit de gedetailleerde biografie Riding With The Ghost die schrijfster Erin Osmon in 2017 over de muzikant opmaakte. Dat Molina nogal eens een loopje met de werkelijk nam, wordt bevestigd door de titel van het nieuwe album. Eight Gates, acht poorten dus, verwijst naar de zeven poorten in de verdedigingsmuur die de Romeinen bouwden rondom hun Londinium, de voorloper van het huidige Londen. Molina bedacht hier voor zichzelf een achtste poort bij, namelijk eentje die hem persoonlijke toegang naar de stad gaf.

Herrijzenis
Dat er nog werk van Molina onuitgebracht op de plank zou liggen was niet geheel ondenkbaar. Sinds zijn dood werden al vaker onuitgebrachte liedjes toch nog naar buiten gebracht. Zo verscheen in 2018 een heruitgave van het Songs: Ohia-hoogtepunt The Lioness als dubbel LP, met daarop een reeks niet eerder uitgebrachte opnames van de sessie waaruit The Lioness werd samengesteld. Dat album, Love & Work: The Lioness Sessions, bevatte zelfs brieven zoals hij die vaak en hartstochtelijk schreef aan zijn geliefde, Darcie. Dat was al een unieke persoonlijke inkijk, maar het nieuwe album waarvan we nu Shadow Answers the Wall horen is toch een verrassing van een ander kaliber, omdat het een op zichzelf staande verzameling van solo-werk is. Het voelt alsof Molina zo direct na Hemelvaart weer even onder ons op aarde is teruggekomen, om ons te troosten met een nieuw liedje. Ga er even rustig bij zitten voordat je je waagt aan deze nog niet eerder gehoorde song van Jason Molina.