New Music

POND over de stroomversnelling van het vergankelijke in Toast


11 juli 2021

De Australische band POND heeft afgelopen week het derde voorgerecht geserveerd voor aankomend album genaamd 9: de kersverse single Toast. POND die zijn single deze naam meegeeft, dat kan niet anders dan zonneschijn worden. Zou je denken. Maar de toast betreft een toast door de groten der aarde, tweevoeters die met genoegen durven toe te kijken naar de stroomversnelling van het vergankelijke, die dankzij de mens in gang is gezet.

Wie goed luistert hoort dat POND innige vriendjes is met Tame Impala. Een deel van de leden die Kevin Parker vergezellen bij zijn liveshows zijn dan ook onderdeel van POND. Het verschil tussen de twee bands zit ‘m onder andere in de rol die de muzikanten bekleden: bij Tame Impala zijn zij slechts uitvoerders van muziek die door Parker reeds geschreven en opgenomen is. Bij POND daarentegen maakt iedereen deel uit van het maakproces: iedere individuele stem is even waardig op de weg naar het eindproduct.  

Exclusieve champagne
Met het horen van de als eerste uitgebrachte single Pink Lunettes word je met de punchy baslijnen en rappe ritmes naar het puntje van je stoel gebracht. De bedwelmende synths in de tweede single America’s Cup voeren je weer terug naar de leuning en het zitvlak, al zal stilzitten moeilijk blijken. Toast tot slot laat je al onderuitgezakt contempleren. Het nummer verhaalt over de megalomanen der aarde, de mensen die zonder pardon met de meest exclusieve champagne toasten op een aardbol waar water opdroogt en Australische bossen in de fik vliegen. Geen wonder dat het nummer zo’n bitter randje heeft en het goud regent in de videoclip.

Het album 9 van Pond verschijnt op 1 oktober 2021 via Spinning Top Records.