New Music

De polonaise van ambachtslieden achter Big Red Machine


12 juli 2021

Maar liefst drie nieuwe nummers zijn er nu al te horen van het deze zomer te verschijnen nieuwe album van Big Red Machine, het geesteskind van Aaron Dessner en Justin Vernon. Drie nummers vol bedachtzaamheid en subtiliteit die je meteen al weten te grijpen en die naar meer doen verlangen. Opnieuw een buitengewoon samenspel van muzikale makkers. 

Al sinds 2008 weten Justin Vernon en Aaron Dessner elkaar te vinden. Sinds die tijd scheppen de man achter Bon Iver en de gitarist van The National met genoegen nieuwe muziek. Daarbij dagen ze niet alleen elkaar uit, maar nodigen ze ook een polonaise aan collega-artiesten uit om te participeren in hun project. Dat past ook in het artiestencollectief PEOPLE, dat zich tot doel stelt om een onafhankelijke voedingsbodem neer te zetten voor spontane, expressieve samenwerkingen, gestript van afleidingen of obstakels. In 2018 zag het titelloze debuutalbum het levenslicht, tjokvol met allerlei samenwerkingen. Ook nu is dat weer het geval, op het onlangs voor eind augustus aangekondigde How Long Do You Think It’s Gonna Last?

Jeugdige onschuld
Big Red Machine – in de geboortejaren van de gebroeders Dessner de bijnaam van het succesvolle honkbalteam Cincinatti Reds – dendert nu verder. Midden in de Covid-crisis was Michael Stipe al te horen met No Time For Love Like Now, wat ook uit deze creatieve machinerie voortkwam. Nu zijn al drie nummers van het aanstormende album te beluisteren. Een hele mooie voorproef, kunnen we wel stellen. Opnieuw met een waslijst aan prachtige samenwerkingen. Zo horen we Anaïs Mitchell in het mooie, intieme Latter Days, een nummer dat volgens Dessner in het teken staat van het verliezen van je jeugdige onschuld. Dat past in de lijn van het hele album vertelt hij in een statement: “Het proces dat leidde tot deze muziek en het zoeken naar en afmaken van de ideeën inspireerde mij te groeien op manieren waarvan ik niet wist dat het kon. Deze liedjes zijn verbonden door emoties, in het bijzonder nostalgie voor de onschuld van onze kindertijd, voordat fouten gemaakt werden, relaties stukliepen en het gevoel het verleden te onderzoeken in de zoektocht naar een remedie.”

Ook Taylor Swift – met wie Dessner en Vernon samenwerkten voor haar albums Folklore en Evermore – maakt haar opwachting in het nu al te beluisteren Renegade en is straks ook nog in het nummer Birch te horen. Het raamwerk is vooral gemaakt door Vernon en Dessner, maar de interpretatie die anderen er aan geven is wat hen voor hen nog eens minstens zo interessant maakt. Dessner zegt: “De openheid, creatieve generositeit en emotionele kwaliteit bindt het allemaal samen.” Meer grote namen die je kunt verwachten op het nieuwe album? Robin Pecknold van Fleet Foxes, Sharon Van Etten, Ben Howard, Lisa Hannigan en Shara Nova van My Brightest Diamond.