New Music

Owen Pallett verschijnt als bliksem op klaarlichte dag met zijn nieuwe album Island


28 mei 2020

Tien jaar geleden komt fictieve boer Lewis in opstand tegen zijn Schepper, drijft een priem door diens oog, dooft de zon en heeft vanaf dat moment zijn eigen broek omhoog te houden. Dat is dan in één zin het album Heartland van Owen Pallett. De laatste vraag die Pallett daarop stelt – What Do You Think Will Happen Now? – krijgt tien jaar later als bliksem bij heldere hemel een antwoord in de vorm van vervolgplaat Island.

Tegen het eind van Heartland stelde Lewis op de toch wel swingende finale Tryst With Mephistopheles vast dat met het doven van de zon, de auteur goed en wel uitgespeeld was. Tien jaar later komt diezelfde Lewis op de plaatopener van Island tot het besef: “I’m free to write the future.”

Op 22, A Million van Bov Iver komt Justin Vernon tot een vergelijkbare ontdekking als hij tegen het eind van 22 (OVER S∞∞N) komt tot: “And then You expelled all decision / As I may stand up with a vision.” De grote U verdwijnt uit beeld, de kleine Ik doet een stap naar voren. Hoe bevalt het leven zonder schepper? Blijkens de plaathoes van Island nogal donker.

Owen Pallett heeft zijn viool ingeruild voor een gitaar en doet met de muzikale erfenis van Nick Drake zijn stinkende best om de duisternis op afstand te houden. Ook Lewis heeft een kleine transformatie ondergaan: de ploeg ligt op het land en op Paragon of Order staat de mainlander boy toch nog biddend en fluisterend op het strand. Even later zit hij in een boot en vertrekt.

We moeten het doen met kaarslicht: Island trekt van schemer naar volstrekte duisternis.  Onderbroken door storm-en-schipbreuk op A Bloody Morning, maar vaak langzaam en geduldig, totdat Owen-met-gitaar op slottrack In Darkness volledig overwoekerd lijkt door één massieve, orchestrale orgeltoon. Navigeren gaat niet meer; geen swingende finale, maar wel wederom dezelfde (ongestelde) vraag: “What Do You Think Will Happen Now?”