New Music

Op The Technicolour Liquid Audio Machine horen we een bijzonder introspectief Black Market Karma


4 september 2021

Het voorjaar van 2020 was een bewogen periode voor Stan Belton. Hij zat midden in een verhuizing, zijn opa, met wie hij een sterke band had, overleed en toen brak ook de coronapandemie nog uit. Het brein achter de psychedelische rockband Black Market Karma had een hoop aan zijn hoofd, maar wilde toch een muzikaal eerbetoon brengen aan zijn overleden grootvader.

Eén probleempje: vanwege de verhuizing stond bijna al zijn gear elders opgeslagen, waardoor hij slechts de beschikking had over toetsen en wat drumopnames uit eerdere sessies. Toch ging Belton de uitdaging aan en het resultaat van die eerste experimenten beviel hem zo goed, dat hij besloot hiermee door te gaan. Zo ontstond The Technicolour Liquid Audio Machine, een vrijwel volledig instrumentale plaat (we horen hier en daar alleen wat gesamplede spraakopnames) vol nostalgische soundscapes, gemaakt met minimale middelen.

Tikkeltje melancholisch
Geen snaarinstrumenten dus, wat toch bijzonder is voor een band die bekendstaat om de zeer gelaagde gitaarpartijen die normaal gesproken de fundering vormen van Black Market Karma-songs. Het resultaat is een dromerige, tikkeltje melancholische sound die aanvoelt als een herinnering waarvan je niet zeker weet of deze echt is. “Alsof er meer is, maar je lichaam en geest het niet helder meer kunnen oproepen”, aldus Belton.

Het is een ongrijpbaar gevoel dat ook prominent aanwezig is in de muziek van elektronicaduo Boards Of Canada, niet toevallig muziek waar de BMK-frontman de afgelopen anderhalf jaar veel naar heeft geluisterd. Ook The Brian Jonestown Massacre, een van de grote inspiratiebronnen voor de vroege Black Market Karma-sound, flirtte de afgelopen jaren met dergelijke soundscapes en op die manier komen al deze invloeden weer samen in wat uiteindelijk toch onmiskenbaar het werk is van de tegenwoordig in Dover woonachtige Belton.

Over het creatieproces zegt hij zelf: “Ik wilde een album maken waar je als het ware een tijdje ‘in’ kunt duiken, een plaat die je transporteert naar een ongrijpbare droomwereld, vrij van taal. Het is de eerste keer dat ik een volledig instrumentale Black Market Karma-plaat heb gemaakt en het was een te gekke ervaring.”

Wie denkt dat we het hier voorlopig even mee zullen moeten doen, zal blij verrast zijn om te horen dat er alweer een nieuw album in de pijplijn zit. Aped Flair & Hijacked Ideas heet de nieuwe plaat die, als alles meezit, komend voorjaar uit moet komen. Dit zal weer een ‘reguliere’ BMK-plaat zijn met volledig uitgewerkte songs en zal ook verschijnen op vinyl, als eerste album overigens sinds Semper Fi uit 2012.