New Music

Op haar nieuwe singles toont Patricia Lalor zich een bijzonder talentvolle songwriter


30 november 2020

Ze wordt in de media al ‘de nieuwe Billie Eilish’ genoemd, maar het is maar de vraag of deze vergelijking de Ierse singer-songwriter Patricia Lalor veel goed zal doen. Ze is immers pas veertien jaar oud en haar in dezelfde categorie plaatsen als de wereldwijde popsensatie zou onevenredig veel druk op de schouders van Lalor kunnen leggen.

Uit de lucht gegrepen is de vergelijking echter niet. Op twee van haar nieuwe singles, To Cope en This Man Thought He Saved Me, horen we waarom. De muziek van Patricia Lalor is niet zelden duister van aard en behandelt onderwerpen als rouw, eenzaamheid en spijt. Ook snijdt ze de alom vertegenwoordigde seksuele objectificatie in de muziekindustrie aan, iets waar Billie Eilish zich eerder ook al over uitsprak, toen ze aangaf zich expres in oversized kleding te hullen, in de hoop dat mensen haar zullen beoordelen op haar muziek en niet op haar fysieke voorkomen.

Stormachtige opkomst
Op This Man Thought He Saved Me horen we het gehele nummer een instrumentale hook die ook behoorlijk Eilish-achtig aandoet, maar op To Cope tapt Lalor weer uit een heel ander vaatje, met een stemmige pianoriff die niet had misstaan op Radioheads Kid A. Het contrast tussen de twee nummers getuigt van veelbelovend schrijverschap en bewijst dat de Ierse meer is dan een wannabe.

Het is indrukwekkend om te zien hoe snel Patricia Lalor zich aan het ontwikkelen is. Op elfjarige leeftijd brak ze door met covers van onder meer Hozier op haar Youtubekanaal en nu, drie jaar later, heeft ze al een hele trits eigen songs op haar naam staan. Meer materiaal zal de komende tijd ongetwijfeld volgen, gezien de stormachtige opkomst van dit jonge talent.