Feature

Ontdek Je Plekje: SPOT Festival en een hoop andere tips in Aarhus die je deze zomer kunt gaan ontdekken


31 mei 2017

Het is zomer! Tijd voor bier in het park, festivals en natuurlijk het ontdekken van de mooiste uithoekjes van ons prachtige continent. Omdat je hier niet alleen over de beste nieuwe muziek leest, nemen onze redacteuren je deze zomer mee naar een aantal aanstormende talenten op het gebied van Europese steden. En wij blijven wel The Daily Indie hè, dus een keer geen Berlijn, Londen en Parijs. Maar makkelijk te bereiken, relatief onontdekte plaatsen waarmee je goede blits maakt op feesten en partijen.

Eerste in de reeks: het Deense Aarhus, de Europese Culturele Hoofdstad van 2017. Redacteurs Bente en Xanne bezoeken SPOT Festival, het belangrijkste showcasefestival van Denemarken, en maken een culturele ontdekkingstocht door de stad.

Het aan zee gelegen Aarhus is na Kopenhagen de grootste stad van Denemarken en de hoofdstad van Jutland. De stad draagt de bijnaam City of Smiles, want uit onderzoek blijkt dat het een van de gelukkigste steden ter wereld is. Aarhus valt op vanwege zijn jonge bewoners. Van de (ongeveer) 300.000 inwoners zijn er 50.000 student, en dat is niet alleen op straat goed terug te zien, maar ook aan de royale hoeveelheid uitgaansgelegenheden. Daarnaast is de kustplaats in 2017 Culturele Hoofdstad van Europa. De mix van kunst, cultuur, architectuur en bruisende undergroundscenes maakt Aarhus het bezoeken meer dan waard.

Voor tijdens het lezen: een playlist met een hoop bands uit Aarhus!

Godsbanen en Institute for X
Een ding is zeker: in Aarhus weten ze hoe ze creatieve broedplaatsen uit de grond moeten stampen. Wanneer je je tijdens een bezoek aan de stad wat meer wilt verdiepen in al wat groeit en bloeit op cultureel vlak, is Godsbanen the place to be. In het stadsgebied zijn onder andere ateliers, studio’s, theaters, werkplaatsen en clubs te vinden. Daarnaast is er ook de thuisbasis voor veel cultureel ondernemers gevestigd: Institute for X, een onafhankelijke community waar het ene na het andere creatieve initiatief het levenslicht ziet.

Skovgaardsgade 3

Lydhavnen
Veel jongeren in Aarhus beschikken over een bewonderenswaardige DIY-mentaliteit. Een voorbeeld van waar die mentaliteit tot uiting komt is Lydhavnen, een collectief dat huist in een oude vleesfabriek in het centrum van de stad. In het pand zijn studio’s en oefenruimtes te vinden en werken tal van producers, engineers en artiesten. Er worden feestjes gegeven die omschreven kunnen worden als ‘bizar’, al is dat nog een understatement. Wanneer we op vrijdagavond bij pand arriveren worden we verwelkomd door twee dames in konijnenpak, maar dat blijkt nog niets te zijn in vergelijking met wat we binnen aantreffen. Daar staat een opblaaskasteel, een ballenbak, er wordt champagne uitgedeeld door drag queens en er spelen lokale punkbandjes.

Jægergårdsgade 154

La Cabra
Denen zijn echte koffieliefhebbers. Veel koffietentjes beschikken over een stijlvol interieur en – niet geheel onbelangrijk – een ruim assortiment aan kwaliteitskoffie. La Cabra is er beslist één van. Er is plek voor zo’n twintig man binnen en buiten is een bescheiden, en met een beetje geluk zonovergoten, terrasje. Achter de bar staan bebaarde baristi, die naast koffie ook met liefde een avocado sandwich voor je in elkaar klappen. Leuk side-fact: bezoekers bepalen de muziek die in de bar gedraaid wordt. In de vensterbank staat een platenspeler met daarnaast een grote bak platen en mocht je zelf een nieuwe aanwinst hebben gescoord in de platenzaak een paar straten verderop, mag je die gerust even op de speler leggen, aldus het personeel.

Graven 20

Aarhus Central Food Market
Aarhus barst van de leuke en – voor Scandinavische begrippen – betaalbare eetgelegenheden, maar ons werd meerdere malen specifiek de Central Food Market aangeraden, die gevestigd is in een loods in het stadcentrum. In het midden van de loods staan een heleboel picknickbanken, omringd door een stuk of vijftien verschillende mini-afhaalrestaurantjes. Bedoeling is dat je ergens een maaltijd en drankje bestelt, waarbij een heleboel te kiezen valt: van sushi tot steenovenpizza en van speciaalbier tot limonade, en vervolgens een plekje zoekt aan een van de picknicktafels.

Sankt Knuds Torv

 

Badstuerock
Het vereist een paar goeie ogen om Badstuerock te vinden. Het platenzaakje zit verstopt in de binnenstad, tussen een aantal winkels in, maar is het vinden waard. Lang uitweiden over Badstuerock is niet mogelijk, en bovendien niet nodig, want het is gewoon een platenzaak zoals een platenzaak hoort te zijn. Piepklein en tot de nok toe gevuld met vinyl en cd’s. Je ontdekt er lokale, Deense parels, maar kunt er ook een heleboel klassiekers en nieuwe indieplaten kopen.

Badstuegade 22

 

TAPE
Tot onze spijt paste een bezoek aan TAPE niet meer in onze planning. Echter, de naam van de underground club viel zo vaak onder locals dat het onterecht zou zijn om hem niet even te noemen. In TAPE zijn een groot aantal succesvolle bands, waaronder Yung, geboren. Er vinden wekelijks concerten plaats van veelal opkomende experimentele en avant-garde acts, punk- en indiebands. Daarnaast vormt de club een uitvalsbasis voor lokale muzikanten en alternatieve jongeren.

Mejlgade 53

SPOT Festival
In Aarhus is altijd genoeg te doen, maar begin mei nog nét iets meer. Dan vindt namelijk het SPOT Festival plaats, wat ook de grootste reden vormt van ons bezoek aan de stad. Op het showcasefestival, dat op verschillende plekken in de stad plaatsvindt, is jaarlijks een groot scala aan Deense en andere Noord-Europese acts te ontdekken. Tijdens het festival vinden daarnaast tal van onofficiële showcases en feestjes plaats die ook zonder festivalticket te bezoeken zijn.

https://spotfestival.dk/

 

En, omdat we wel een muziekplatform blijven, nog wat muziek uit Aarhus die we de moeite van het vermelden waard vonden:

 

Overtuigd? SAS, Lufthansa en Czech Air vliegen deze zomer dagelijks en betaalbaar van Amsterdam naar Aarhus. Rijden kan ook, het is vanaf Utrecht een kleine 750 kilometer. Vergeet onze playlist niet voor in de auto.