Feature

De vele vertakkingen van Tame Impala: alle muzikale alterego’s op een rijtje


24 mei 2017

London Calling Festival
26 & 27 mei


Bij de woorden ‘Australisch psychedelicamonster’ denken we dit jaar vooral aan King Gizzard And The Lizard Wizard, dat in 2017 liefst vijf albums uit gaat brengen. Maar ook de populairste psychpopband van het moment, Tame Impala, heeft meer koppen dan je zou denken. De band stond in 2010 zelf op London Calling, maar nu doet een van zijn spinoffs (POND) het festival aan. Reden genoeg om Tame Impala’s andere alterego’s stuk voor stuk onder de loep van The Daily Indie te leggen.

Het psychedelische POND is waarschijnlijk de bekendste uitspatting. De band rondom multi-instrumentalist Jay Watson (ook actief als GUM) en ex-bassist Nick Allbrook bracht deze maand met het door Tame Impala-frontman Kevin Parker geproduceerde The Weather, zijn zevende album uit. Dat weertje, dat ziet er bij POND overigens net zo zonovergoten uit bij Tame Impala zelf. Nog voor die band opgericht was, speelde Allbrook al met Parker, in hun project Mink Mussel Creek. Na studioproblemen in 2007 nam de band zijn debuut opnieuw op in 2011 en bracht het Mink Mussel Manticore uit in 2014, toen Tame Impala inmiddels wereldberoemd was. Allbrook had de band op dat moment echter al verlaten, maar maakte nog wel muziek met zijn vervanger Cameron Avery, met wie hij sinds 2011 samenwoont. De projectnaam van het duo, dat tourde en opnam met The Horrors en in 2011 debuut Big ‘Art uitbracht? Simpelweg: Allbrook/Avery.

 

Cameron Avery zelf houdt er inmiddels ook een flinke hoeveelheid hobby’s op na. Hij bracht in maart zijn solodebuut Ripe Dreams, Pipe Dreams uit, dat leunt op fraai gearrangeerde stukken vol strijkers, die doen denken aan The Last Shadow Puppets met wie Avery vorig jaar tourde. Daarnaast is hij frontman van garagerockband The Growl, dat twee EP’s uitbracht. Tenslotte brengt de bassist regelmatig wat quality time door met de Grote Baas. Met Parker vormde hij door de jaren heen gelegenheidsformaties Kevin Spacey, The Golden Triangle Municipal Funk Band en AAA Aardvark Getdown Services.

 

Achter de knoppen zitten kan Parker ook, zo produceerde hij het debuut van Melody’s Echo Chamber in 2012 en vorig jaar maakte hij- alsof hij het nog niet druk genoeg heeft – een remix van een nummer van een van zijn collega’s. De Australiër nam Anesthetized Lesson van GUM onder handen. Onder die naam maakt eerdergenoemde Jay Watson, bijnaam Gumby, al drie platen lang piekfijne psychedelica die meer synths dan snaren bevatten.

 

De bijzonderste bijbaantjes behoren tot Julien Barbagallo, de Franse drummer die sinds 2012 lid is van Tame Impala. Hij draagt bij aan Tahiti 80 en Hyperclean en houdt er onder de naam Barbagallo een soloproject op na, waarmee hij in zijn slaapkamertje songs schrijft die zomaar de soundtrack van een slechte spaghettiwestern hadden kunnen zijn. O ja, en dan zit die gekke Fransoos ook nog in Aquaserge, vaandeldrager van de Franse underground. Aquaserge maakt conceptplaten over Serge Gainsbourg, die zich als superheld door de zee beweegt in een onderzeeër in de vorm van een sigaret.

 

Kortom: geen wonder dat Tame Impala zo’n (te) gekke band is!

WEBSITE LONDON CALLING | FACEBOOK-EVENT