Feature

Ontdek Je Plekje: platenzaakpareltjes, trippy kunst en Hongaars speciaalbier in Boedapest


3 augustus 2017

Het is zomer! Tijd voor bier in het park, festivals en natuurlijk het ontdekken van de mooiste uithoekjes van ons prachtige continent. Omdat je hier niet alleen over de beste nieuwe muziek leest, nemen onze redacteuren je deze zomer mee naar een aantal aanstormende talenten op het gebied van Europese steden. En wij blijven wel The Daily Indie hè, dus een keer geen Berlijn, Londen en Parijs. Maar makkelijk te bereiken, relatief onontdekte plaatsen waarmee je goede blits maakt op feesten en partijen.

Na Aarhus in deel 1, is het nu tijd voor Boedapest. De indiescene in Boedapest is dan wel niet je-van-het, maar het is een culturele broedplaats van jewelste. De creatieve zielen struinen door de kronkelige straten langs de pastelkleurige huizen met Franse balkonnetjes, waar negen van de tien keer een knus binnentuintje achter schuilt. Onze redacteur Mabel Zwaan dook vijf dagen lang deze huisjes in, op jacht naar de pareltjes van Boedapest.

Musicworld
In een charmante kelder naast een iets minder charmant parkje bevindt zich Musicworld. De originaliteit spat niet van de naam af, maar binnen voelt het als thuiskomen. De gezellige en kalende eigenaar selecteert alle platen zelf en om zijn smaak komen we dan ook niet heen. Driekwart van de letter ‘B’ staat volgestouwd met David Bowie, maar behalve een duidelijke voorliefde voor de helden van weleer, is de eigenaar ook de hoogte van de nieuwe albums. Zo wordt de ‘F’ gekleurd door de nieuwe Future Islands en shinen ook de nieuwe van Mac DeMarco, King Gizzard & The Lizard Wizard, Marika Hackman en Hurray For The Riff Raff ons tegemoet. Kortom: houd wat ruimte vrij in je tas.

 

Vasarely Museum
In Boedapest is het ten strengste verboden om drugs te gebruiken. Toch zin in een potje spacen? Dan is het Vasarely Museum in Buda een aanrader. Victor Vasarely was een Frans-Hongaars kunstenaar en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de op-art; een beweging waar geometrische, abstracte schilderkunst centraal staat. Hij studeerde in 1925 aan de Universiteit van Boedapest, en bijna een eeuw later staat zijn stempel nog steeds ferm op de stad gedrukt. Dit redelijk omvangrijke museum staat nog helemaal in het teken van de geestverruimende kunst. Naast gigantische schilderijen en beelden kun je er zelfs een VR-bril opzetten en compleet verdrinken in het universum van Vasarely.

 

 

Massolit
Midden in het restaurantendistrict in Boedapest ligt een klein, verborgen pareltje. Van buiten lijkt Massolit slechts een boekenzaakje te zijn als de kasten vol tweedehands boeken opdoemen achter het krakkemikkige deurtje. Maar tussen de kasten in staat een balie geprakt. Schalen vol koekjes, taartjes, quiches en bagels lonken je richting de al evenzo heerlijk ruikende koffie. Na de bestelling kun je door de kasten zigzaggen naar een minuscuul, lieflijk, rustig tuintje achter het gebouwtje. Onderweg kun je een boek uit een van de kasten grijpen en de tijd compleet vergeten in dit charmante plekje.

 

A38
De V11 van Boedapest: A38. Deze boot was vroeger een steenkolenschip, maar sinds 2003 is dit de hipste venue van Boedapest. Als je in Boedapest een concert wil bezoeken is het even zoeken, want er zijn niet gek veel concertzalen die internationale bandjes boeken. Maar met A38 is het eigenlijk bijna wekelijks wel raak. Zo staan in augustus onder meer Ryley Walker en Foxygen te spelen op de boot en hebben in juli Cigarettes After Sex, of Montreal en Alex Vargas gespeeld.

 

Élesztő
De fameuze ruin pubs van Boedapest: je komt er met geen mogelijkheid omheen. En dat moet je ook niet willen. Diverse vervallen panden zijn omgebouwd tot pubs, al is omgebouwd een groot woord. De muren staan er namelijk nog steeds te verkruimelen en het leeuwendeel heeft geen dak, wat een zwoele zomeravond siert. De meeste ruin pubs staan in het teken van techno of deephouse met een dure shotjeskaart: maar niet allemaal. Zo staat Élesztő bekend om haar speciaalbierkaart. Hier staan zestien speciaalbiertjes van Hongaarse bodem op, die stuk voor stuk zijn aan te raden.