Feature

Maak kennis met Munir de Vries, de ontwerper van onze kersverse profielfoto


2 augustus 2017

Breaking news: we hebben een nieuwe profielfoto op al onze social media! Waarom dat nieuwswaardig is? Nou, omdat ’t het werk is van de getalenteerde ontwerper Munir de Vries, die op ons verzoek aan de slag ging en met dit design op de proppen kwam. Naast nieuwe muziek bieden wij al sinds ons prille begin met liefde een podium aan kunstenaars als Munir, en dus stellen we hem graag nog verder aan je voor. 

Waar ben je momenteel mee bezig?  
Op het moment ben ik een grafische klus aan het doen, een nieuw stickerontwerp voor de infobalie op Utrecht Centraal, gebaseerd op een plattegrond van Utrecht die ik eerder dit jaar heb ontworpen. 

Dichterswijk Mural

Hoe ziet een gemiddelde week er uit voor jou?
Een week is nooit hetzelfde voor mij, aangezien het creatief ondernemen veel vrijheid en diversiteit biedt. Zo werk ik vaak in het weekend door, waardoor ik mijn maandag vaak als een zondag gebruik. De ene keer werk ik vanuit mijn atelier in Utrecht aan een illustratie en de andere keer sta ik in Zeeland een muurschildering te maken.

Als ik in mijn atelier werk begin ik meestal met schetsen. In eerste instantie maak ik schetsjes op pinpasformaat. Dat gaat lekker snel en doordat je klein werkt, hou je de compositie krachtig. Ik maak zes schetsen waar er uiteindelijk drie van overblijven die de goede kant op gaan. De drie schetsen stuur ik op naar mijn opdrachtgever. De gekozen schets gaat onder het kopieerapparaat en vergroot ik tot A4-formaat. De print gaat op de lichtbak en daar overheen schets ik opnieuw tot ik tevreden ben over de compositie en details. Vaak knip ik stukken los om te schuiven en te zoeken naar de ideale vorm. Als ik tevreden ben met de schets, scan ik hem in en begin met uitwerken. Ik werk met een tekenscherm waarmee ik direct op het computerscherm kan tekenen – een top uitvinding!

Als ik buiten werk is het belangrijk om goed te plannen en snel orde op zaken te stellen. De tijd is vaak beperkt, omdat het weer op de loer ligt en vertraging door regen honderden euro’s per dag kan kosten. Aangekomen op locatie begin ik met een praatje met de opdrachtgever en het afdekken en afplakken van materiaal dat verfvrij moet blijven. Zodra dat voor elkaar is start ik met de schets. Om het overzicht te behouden begin ik met het inkleuren van de grote vlakken en eindig met details en lijnwerk.

Dichterswijk Mural

Waarom doe je wat je doet en wat vind je er het leukst aan?  
Als klein jochie was ik altijd al aan het tekenen, iedere zaterdag ging ik naar Artis om dieren te tekenen. Ik verbaas me er nog steeds over dat ik hier tegenwoordig mijn brood mee verdien. Het voelt bijna nooit als werken omdat het altijd afwisselend is. Zo is het ene project heel vrij en speels en moet ik voor het andere project echt m’n hoofd kraken om op tijd de goede oplossing te bedenken. Samen met productdesigner Joris van der Werff maakte ik bijvoorbeeld een roof sign dat op het dak van het festivalbusje van Koffie Leute gezet kan worden. Die zou makkelijk in de Efteling kunnen staan. Toen ik het idee voorstelde aan de jongens van Koffie Leute zeiden ze ‘prima joh’ en een aantal maanden later staat die unit te draaien op festivals. Het is heel bijzonder hoe snel een idee werkelijkheid kan worden. Natuurlijk heb ik opdrachtgevers die ik moet bedienen, en dat doe ik graag. Maar ik heb zelf de macht over mijn tijd en welke projecten ik doe, die vrijheid zie ik als een enorme luxe en daarvoor ben ik bereid hard te vechten.  

 Profielfoto The Daily Indie

Kan je ons wat vertellen over de profielfoto die je voor ons hebt ontworpen?  
Zeker, ik begon met een woordenspin van associaties bij de woorden ‘daily’ en ‘indie’. Indie staat voor independent en daarmee naar mijn gevoel ook voor non corporate en alternatief. Ik zat al direct met een straatmuzikant in m’n hoofd, iemand die met de dag leeft. Roadtrippen was ook een associatie, een dagelijks tripje naar een andere plek. In eerste instantie had ik een schets gemaakt van een wegwerptandenborstel met ‘The Daily Indie’ als tandpasta daar op. Uiteindelijk vond ik het idee van de straatmuzikant beter passen. Toen ik begon te schetsen ontstond er een omgeving met een kampvuur waarin ik ook weer een vogel kon zien die ik goed in de omgeving vond passen. 

 

Verhalen uit de Dichterswijk

Op welk project ben je het trotst?  
Das een lastige, maar ik denk toch het project ‘Verhalen uit de Dichterswijk’. In de Dichterswijk in Utrecht ging ik op zoek naar verhalen en ideeën van bewoners. De verhalen en ideeën werkte ik met schrijver en journalist Rosa Scholtens uit tot een expositie van acht verhalen met bijbehorende illustraties en een muurschildering op basis van de verhalen. Het project ontstond heel organisch en gaandeweg groeide het uit tot de uiteindelijke passende vorm. Het was een hele bijzondere manier om een kijkje bij mensen achter de gordijnen te nemen en te leren samenwerken met de gemeente, wat tegen mijn verwachtingen in bijzonder soepel verliep!  

Wat wil je ooit nog eens ontwerpen/illustreren?
Een platenhoes, dat heeft toch wel echt een heel episch karakter. Ik heb nu een aantal projecten gedaan waarin ik met een muzikant samenwerkte en dat proces is heel interessant. Beeld en geluid gaan met elkaar communiceren en je wilt niet dat ze elkaar alleen maar na praten. Daarnaast hoop ik in de toekomst nog meer voor kranten en tijdschriften te kunnen gaan werken. Het is heel leerzaam en uitdagend om iedere keer weer in nieuwe teksten te duiken en je zo te blijven verdiepen.  

Videoclip DJHagy – Stone

Welke media gebruik je om op de hoogte te blijven en inspiratie op te doen? 
Uiteraard Instagram. Daarnaast o.a. It’s Nice That, Meathaus, The Fox is Black, But does it float en Vormplatvorm. Bij stripwinkel de Blunder ga ik regelmatig gluren in boekjes van ’superillustratoren’ als Brecht Evens en Guido van Driel. De Correspondent schud me regelmatig wakker en publiceert veel goed illustratiewerk. Datzelfde geldt voor NRC, Volkskrant, Zone5300, de Dakhaas, Tegenlicht, VPRO Dorst en The Daily Indie om maar wat te noemen. Ook ga ik regelmatig naar theatervoorstellingen, de mise-en-scène en lichaamstaal van spelers inspireert mij om op een nieuwe manier naar mijn eigen werk te kijken.  

Check vooral even de website van Munir, met nog veel meer van dit soort prachtige designs.