Feature

Hoe de Melkweg met Arty Party een nieuwe lichting kunstenaars aan het licht brengt op 4 augustus


1 augustus 2017

Arty Party
Vrijdag 4 augustus

 

Vrijdag 4 augustus staat er een gloednieuw evenement in de Melkweg op het programma: Arty Party. Een avond vol talks, door Subbacultcha geselecteerde muziek en expo’s van vers afgestudeerde kunstacademiestudenten uit heel Nederland. Dan ben je in één keer, in de vorm van een feestje, op de hoogte van al het kunstenaarstalent dat in ons land rondloopt.

Kaartjes winnen voor dit feestje? Scroll dan even door naar beneden!

In de strakke en ruimtelijke expo-ruimte van de Melkweg spreken we met expo-programmeur Fleurie Kloostra en assistent-programmeur Laure Vanrijckeghem. Zij merken dat de expo bekend is bij veel bezoekers, maar dat nog niet iedereen weet wat er allemaal gebeurt. “De meeste muzikale Melkwegbezoekers kennen de expo wel, al denken die vaak dat hier alleen maar muziekfotografie aan de muren hangt”, vertelt Kloostra. “Maar dat doen we eigenlijk alleen in uitzonderlijke gevallen, als het echt van een bijzondere fotograaf is. Verder zijn we met de expo vooral bezig met het zo breed mogelijk tonen van de popcultuur en om kunst en cultuur op een laagdrempelige manier aan het voetlicht te brengen. Dat kan over van alles gaan: over subculturen, stromingen, maatschappelijke thema’s of het vormen van identiteit.”

Die functie vervult de expo al sinds de eerste dag van de Melkweg aan het begin van de jaren zeventig en dat blijft een bijzondere combinatie. “We zijn overdag open, maar ook tijdens club- en concertavonden. Op die manier kunnen we mensen in aanraking laten komen met fotografie en onderwerpen die we graag willen tonen. Een deel van ons publiek komt zelden tot nooit in musea of galeries, omdat de drempel daar ook vaak best wel hoog is”, zegt de programmeur. “En hier is die er in wezen niet. Dat maakt het erg ongedwongen en dat sluit goed aan bij ons publiek. Je kunt echt veel vertellen en overbrengen tijdens een avond uitgaan, meer dan je zou denken. Zolang het instapniveau maar niet te hoog is en de bezoeker direct gegrepen wordt.”

 

“Wat je bijvoorbeeld bij de Museumnacht ziet, dat hebben wij hier eigenlijk wekelijks”

 

“We moeten alsnog wel de bezoeker echt verleiden om naar binnen te stappen, maar het gaat veel sneller dan bij een museum. Wat je bijvoorbeeld bij de Museumnacht ziet, dat hebben wij hier eigenlijk wekelijks”, vertelt Kloostra. “Ik zie ook dat ons dancepubliek, dat vaak bevooroordeeld omschreven wordt als een leeghoofdige, xtc-slikkende en op zichzelf gerichte groep, oprecht geïnteresseerd naar de beelden kijkt en daar achteraf ook met elkaar over praat.”

Lotte van Uittert

 

Arty Party: wie, wat, waar, waarom en wanneer
Het klinkt als een event dat al jaren bestaat, toch is Arty Party compleet nieuw. Zie het als een soort ‘best of’ van de nieuwe lichting pas afgestudeerde kunststudenten. Een avond vol inspiratie, amusement en verrassingen. “Wij zijn als Melkweg zijnde bij uitstek een podium voor jong talent. Bovendien vind ik het echt ontzettend leuk om met pas afgestudeerde kunstenaars te werken. Dat is een heel inspirerende, energieke en enthousiaste periode. Er studeren elk jaar natuurlijk ontzettend veel studenten af en zijn er waanzinnig veel eindshows. Vanuit daar ontstond de vraag: kunnen we geen arty party organiseren met nieuw talent”, zegt Kloostra enthousiast. “Dan moet je natuurlijk nog wel de selectie doen en dat is wel pittig met zo’n groot aanbod… Gelukkig hebben we ontzettend veel bevriende collega-instellingen in allerlei hoeken van de kunst en was iedereen direct enthousiast om als curator met ons mee te doen.”

 

Hansje Hofland

 

Samen met talentscouts als De Appel, Witte de With, Young Stedelijk, New Dutch Photograpy Talent, TENT This Art Fair en Nachtbrakers gaat de Melkweg het avontuur aan. “Het hele pand wordt vrijdag overgenomen en echt in elk hoekje van het gebouw is er wel iets te doen of te zien. Er zijn performances, expo’s, maar ook talks over onderwerpen die belangrijk zijn voor beginnende kunstenaars. Dat gaat onder meer over een onderwerp waar ik ook tegenaan loop: de bereikbaarheid van kunstenaars. Voor dit feestje kregen we bijvoorbeeld allerlei namen door en we moeten vaak zó veel moeite doen om een kunstenaar online te vinden.

 

“Tijdens talks gaat het onder meer over de do en dont’s voor beginnende kunstenaars en kunstverzamelaars, maar ook over crowdfunding, subsidies, het zwarte gat na de studie en artist in residence-programma’s voor kunstenaars”

 

Daar wordt op veel academies ook nauwelijks aandacht aan geschonken, waardoor het hier een mooi onderwerp van discussie kan zijn”, vertelt Kloostra. “Zo gaat het tijdens talks ook over de do’s en don’ts voor beginnende kunstenaars en kunstverzamelaars, maar ook over crowdfunding, subsidies, het zwarte gat na de studie en artist in residence-programma’s voor kunstenaars. Verder staat de catwalk tijdens de avond centraal, dat is de plek waar kunstenaars hun werk op een bijzondere manier kunnen presenteren. De catwalk wordt vrijdag overigens gehost door het laagdrempelige en informele kunstveilingsplatform Dead Darlings, dat doen ze ontzettend leuk.”

 

Emma Walch

 

Van doorzonwoningen tot hooligans
Er zijn van allerlei kunstenaars aanwezig vrijdag in de Melkweg. Om er een paar uit te lichten, geven de programmeurs wat tips. “We hebben kunstenaars in de richting fashion, fotografie, installaties, animatie, grafisch, sculptuur en audiovisuele vormgeving. Anouk Smith van de Willem de Kooning Academie om er eentje uit te pikken. Zij ontkracht antisemitische hooliganleuzen door er een humoristische draai aan te geven. ‘Hamas, Hamas, je moeder doet zeker nog je was?’, om een voorbeeld te noemen. Dat vind ik echt hilarisch”, lacht Kloostra.

 

Anouk Smith

 

Lars Vonk

 

Flore Kueter

 

“Verder willen we graag openen met de fashioncollectie van Teun Seuren, die vind ik heel bijzonder en die show zit op elk vlak ontzettend goed in elkaar. Het project van Bart Lunenburg wordt ook gaaf, hij is op de HKU afgestudeerd en heeft een heel mooie installatie gemaakt over doorzonwoningen. Niet een onderwerp waar je direct aan denkt, maar hij heeft er iets heel moois mee gedaan. Daar willen we hem hier lekker de ruimte voor geven.”

 

Teun Seuren

 

Lydia Buijs

 

“Lydia Buijs is ook te gek, die maakt allerlei muziekinstallaties met keramiek. Haar kunst is prikkelend en zit tegelijkertijd vol humor. Door dat soort kunstwerken wordt het highbrow van de kunst afgehaald en dat is ook precies wat we met Arty Party willen doen”, vertelt Kloostra. “Ook al is er veel geëngageerde en maatschappelijke kunst te zien vrijdag, we willen laten zien dat kunst gewoon leuk is en tegelijkertijd ook een verhaal kan vertellen. Het is niet alleen maar serieus, het is ook maar net de manier waarop je het presenteert. Arty Party is laagdrempelig en niet opdringerig, ik denk dat je op die manier mensen over de drempel krijgt en mooie verhalen kunt vertellen.”

 


 

Meer informatie
Datum: Vrijdag 4 augustus
Tijd: 21:00
Tickets: €5 | gratis voor We Are Public- en Subbacultcha-leden

Subbacultcha presenteert tijdens Arty Party het muziekprogramma en heeft ervoor gezorgd dat MICH en Délage And The Togetherness op het podium staan. DJ’s zijn er in de vorm van Felix & Alan van de Rietveld Academie.

WEBSITE MELKWEG | FACEBOOK-EVENT


 

Ticketactie
Wil je vrijdag naar dit feestje in de Melkweg? Dat kan! Wij hebben namelijk 2×2 kaarten liggen voor het feestje, enige wat je moet doen is vóór vrijdag 4 augustus een leuk mailtje sturen naar ricardo@thedailyindie.nl, met daarin de reden waarom jij graag naar Arty Party toe wilt gaan.

Kunstenaars
Amelia Clark Productions, Angeniet Berkers, Annabelle Binnerts, Annemarijn Alons, Anouk Beckers, Anouk Smith, Aurélien Lepetit, Babs Bleeker, Bart Lunenburg, Carmel Klop, Chris Rijk, Dylan van Vliet, Emma Walch , Esmay Wagemans, Eva Kreuger, Flore Kueter, Hansje Hofland, Ignas Pavliukevicius, Indrė Urbonaitė, Julien Guettab, Laiyan Cheng, Lars Vonk, Laura Jatkowski, Lotte van Uittert, Lydia Buijs, Martijn Mendel, Mirjam Debets, Roel Bogers, Ruben Vlijm, Sabina Ahn, Teun Seuren, Timna Tomisa en Valentina Gal

Talentscouts
David Smeulders – De Appel, De Optimist, Docus van der Made – Witte de With, Ferdinand Schmeits – Fashion Consultant, Fleur Poots – Galerie Bart, Fleur Schoonhoven – Young Stedelijk, Jesse van Oosten – TENT, Jorre Both – New Dutch Photography Talent 2018, Ko van ‘t Hek – Kunst Kijken met Ko & Kho, Meier Boersma – Vriend van Bavink, Mette Samkalden – This Art Fair, Nachtbrakers, Nienke van der Wal en Nadine van den Bosch – Young Collectors Circle, Rebecca Fertinel – New Dawn en Roos van der Minnen