New Music

HMLTD danst op het graf van onze samenleving op The West is Dead


12 november 2019

HMLTD, de avant-garde band uit Londen, is niet aan een genre te binden. Zo vloog de band op zijn eerdere, bipolaire single To The Door van een galopperend Western-deuntje plots naar een elektronische breakdown. Live gaan deze gasten ook echt voor het artistieke totaalplaatje. Je hebt geen echte HMLTD-show gezien als je niet één what-the-fuck-moment hebt gehad.

De nieuwe single van HMLTD is een aankondiging van zijn debuutalbum West of Eden, dat uitkomt op 7 februari 2020. De boodschap: ‘Three years ago we said the West was dying right underneath our noses. Today, we proclaim: ‘The West is Dead!’ This is our eulogy.’ Het bericht heeft een bijna feestelijke toon voor zo’n doodverklaring en het nummer zelf doet ook niet aan als een lijkrede. Met een dikke baslijn en snelle beat heeft The West Is Dead een opjagend effect. Op dit nummer wil je in een achtervolging door de straten rennen als in Trainspotting of in een museum alle schilderijen van de muur trekken. De beschaving is dood, er zijn geen regels meer.

In de videoclip bevindt frontman Henry Spychalski zich in een aantal akelige situaties. Zo zien we hem rennend op een lopende band met aan weerszijden mannen die gebukt gaat onder het dragen van een kruis. Dan is Spychalski weer gekleed in een voetbaltenue hangt hij met een strop aan een voetbaldoel, en weer later scheert hij zijn baard en eindigt hij met een compleet bebloed gezicht. In de clip eindigt hij als een verliezende matador in een stierengevecht, waar de kijker zich verplaatst in de rol van de opgefokte stier. Zowel visueel als tekstueel is The West Is Dead is reflectie op de masculiene idealen van het westen en de onmogelijkheid om deze op te houden wanneer de dood je in de nek hijgt.