Interview

Muziek, kunst en mode smelten samen in de kleurrijke videoclip Response To Rivers van Tenfold


2 juli 2020

De samenwerking voor haar vorige videoclip met beeldend kunstenaars Annie van Noortwijk en Marije Seijn beviel haar zo goed, dat ze al snel besloot om het duo voor nog een clip in de arm te nemen. Tineke Hussaarts, singer-songwriter onder de naam Tenfold, gaf de makers volledige vrijheid om hun visuele interpretatie los te laten op haar nieuwste single Response To Rivers.

Het resultaat is een kleurrijke, speelse video waarvoor veel digitale en analoge technieken gebruikt zijn. We spreken Hussaarts en Van Noortwijk over de waarde van vrijheid om te spelen en experimenteren.

“Ik was eigenlijk niet van plan om bij deze single een video te maken”, zegt Hussaarts. “Maar toen kwam het coronavirus en liep alles anders dan verwacht. Ik had meer tijd, dus besloot ik toch Marije en Annie te benaderen en te vragen of ze zin hadden in een nieuw project.” Hun vorige samenwerking voor de video bij de single Sister beviel haar erg goed. De makers, met achtergronden in mode en videokunst, bleken de muziek van Tenfold perfect te kunnen vertolken naar beeld. “Dat is bij uitstek iets waar ik vrij weinig verstand van heb”, lacht Hussaarts. “Als ik eenmaal mensen vertrouw waarmee ik werk, vind ik het ook tof als zij zelf een interpretatie maken van mijn muziek, zonder al teveel van mijn input. Ik heb Marije en Annie een ‘vrijkaart’ gegeven en gezegd: hier heb je mijn liedje, ga er maar op los.”

Een uitdaging met vormen en kleuren
Met de vrijheid die ze gegeven werd, gingen Van Noortwijk en Seijn met veel enthousiasme aan de slag. “Marije en ik werken conceptueel, met video en beeld”, vertelt Van Noortwijk. “We werken in opdracht van veel verschillende opdrachtgevers, met mode, design-objecten en soms projecten met muziek. Dat vinden we ook zo leuk aan ons werk, dat het onze werelden steeds verder verbreedt.” Op basis van de klanken en kleuren in de muziek van Tenfold bedacht het duo een concept. “We vonden het dit keer ook leuk om Tineke in de video te laten voorkomen. Ze is een mooie vrouw om mee te werken. Bij andere opdrachten werken we doorgaans veel met wat meer traditionele modellen, maar dat is voor ons als makers niet persé het interessantst. Het was een leuke uitdaging om met vormen en kleuren een heel plaatje te verzinnen rondom Tenfold, en dat werd pas echt compleet met haar aanwezigheid in de video.”

Tijd voor spel, ruimte en tijd
Na de conceptfase volgde een fase van experimenteren. Met digitale en analoge technieken en texturen die een speels samenspel zouden vormen, kwam de video gefaseerd tot stand. “Marije gebruikt veel collagetechnieken in haar fotografie, en daarmee hebben we nu voor het eerst geëxperimenteerd met video,” legt Van Noortwijk uit. “Deels door op de draaidag zelf collages te maken en deels door verschillende analoge en digitale technieken in het post-production-proces toe te passen.” Het proces bestond was van begin tot eind een kwestie van trial and error. “Maar het is zo’n lekker gevoel als er opeens iets voor je ogen verschijnt waardoor je zelf helemaal verrast wordt!”

In de gehele geschiedenis zijn veel waardevolle dingen spelenderwijs of per toeval ontdekt”

Voor Van Noortwijk en Seijn benadrukte dit proces het belang van experiment. “Ik denk dat er in onze hele samenleving te weinig tijd is voor spel, ruimte en tijd. Vaak als ik een opdracht krijg van een klant, zou ik het liefst een week lang van alles willen testen. Je kunt zoveel als je een beetje vrijheid en tijd krijgt, en jezelf ook die tijd gunt. Maar veel mensen die ons inhuren hebben al iets gezien ter referentie, of willen iets specifieks, dus dan begeef je je als maker al direct in een afgebakend gebied. Bij dit project met Tenfold was dat niet het geval, daardoor hebben we veel nieuwe technieken ontdekt.”

Toevalligheden en fouten
Hussaarts kan zich goed vinden in de gedachtegang van Van Noortwijk. “Ik ben zelf erg bezig om de tijd voor dingen nemen en de rust op te zoeken, dus ik kan helemaal onderstrepen wat Annie zegt”, vertelt ze. “Maar ik ben in de afgelopen maanden ook steeds meer de meerwaarde gaan inzien van uitbesteden. Ik werk nu met mensen, waaronder Marije en Annie, maar ook de producer van mijn komende debuutplaat, Marnix Dorrestein, in wie ik honderd procent vertrouwen heb. Daardoor wordt de wil minder om alles op mijn eigen schouders te leggen. Ook als iets uiteindelijk niet goed uitpakt, wil ik kunnen zeggen: ik heb het geprobeerd en het is misschien niet helemaal gelukt, maar dat is prima.” Van Noortwijk knikt. “Precies. En die mindset hadden we alle drie, binnen dit project.”

Volgens Van Noortwijk zijn het juist de toevalligheden en experimenten die in beginsel fouten lijken, die kunnen leiden tot het beste resultaat. “In de gehele geschiedenis zijn veel waardevolle dingen spelenderwijs of per toeval ontdekt, door fouten te maken of iets te doen wat niet de bedoeling was. Van zo’n speelse werkwijze krijgen Marije en ik veel inspiratie, dus de vrijheid en tijd die ons gegeven werd door Tineke heeft ons veel opgeleverd.”

Een antwoord op Rivers van The Tallest Man On Earth
Response To Rivers is Tenfold’ antwoord op het nummer Rivers van The Tallest Man On Earth. “Ik wilde een antwoord schrijven op dat nummer, wat naar mijn idee heel erg over de vergankelijkheid en de pijn van verlating gaat. Over hoe je na verlating nog steeds verlangen hebt, maar dat de situatie er niet meer is en ook nooit meer terugkomt”, zegt Hussaarts, die met haar nieuwe single een hoopvolle boodschap wilt geven. “Ik wilde antwoorden dat je er sowieso alleen voor staat en hoe je met verlating en verandering omgaat. Ik zing bijvoorbeeld: ‘No one’s gonna take care of your heart but you’. Die zin vat denk ik het meest de essentie van het liedje en diezelfde essentie zie ik ook echt terug in de video. Die is natuurlijk best wel abstract, maar hij straalt een bepaalde trots, rust en wijsheid uit. Het is alsof je door een kunstgalerie loopt en je niet gelijk weet wat alles betekent, maar desondanks raakt het je wel.”

Rust hebben met jezelf
Het concept voor de video is ontstaan vanuit de emotie in het liedje. “Ik vond het direct mooi dat er een rustige, maar gevoelige boodschap in zit”, zegt Annie. “Het is niet zo zeer een huil-nummer of een nummer over een gebroken hart, maar eerder over een stadium daarna. Dat heeft Tineke uiteindelijk mooi vertaald in haar lichaamstaal en houding in de video. Het liedje gaat voor mijn gevoel vooral over rust hebben met jezelf en zonder oordeel op iets te kunnen reflecteren en dat straalt ze ook uit in de beelden.”

Het belang van stilstand is minstens net zo groot als dat van doorgaan

Rust hebben met jezelf is iets waaraan de afgelopen maanden in intelligente lockdown voor zowel Hussaarts als Van Noortwijk hebben bijgedragen. “Veel dingen zijn me heel duidelijk geworden, nog duidelijker dan ik al dacht”, constateert Van Noortwijk. “Het is zoveel waard als je een goede relatie met jezelf hebt.” Hussaarts glimlacht. “Ergens sluit dat ook weer aan bij Response To Rivers. Het nummer past sowieso per ongeluk goed bij deze tijd, maar ook bij de leeftijd waarop we nu zijn en bij het leven vandaag de dag. Het belang van stilstand is minstens net zo groot als dat van doorgaan, dus ik denk dat het waardevol was dat we even tot stilstand gedwongen zijn.”

Terugblik 
“Wat is het eigenlijk leuk om met terugwerkende kracht nog even op dit proces terug te blikken”, lacht Hussaarts. “We leggen nu bepaalde verbanden die we tijdens het proces zelf helemaal niet zo scherp zagen.” Haar werk komt op een bepaalde manier tot leven die ze in haar eentje nooit had kunnen bereiken, constateert ze. “Ik heb niet het stel hersens of de opleidingsachtergrond van Marije en Annie. Ik had hetzelfde gevoel bij Sister: wat ik heb gemaakt, gaat nu verder dan mijzelf en krijgt een nieuw leven. Natuurlijk zoek ik uiteindelijk plekken om het resultaat te promoten, maar het voelt alsof ik niet langer alleen verantwoordelijk ben voor dat stukje muziek. Als artiest leer ik steeds meer om iets in de ruimte te plaatsen en het dan zijn gang te laten gaan. Ik ben blij dat ik mensen om me heen vind, zoals Marije en Annie, die bij mij passen en ervoor zorgen dat mijn werk mij ontstijgt.”