Interview

Interview Mountain States: “Whispers is het resultaat van onze jarenlange vriendschap”


3 mei 2017

Als er een band is die al jaren over onze radar beweegt, dan is het Mountain States wel. We interviewden de band in 2014, namen in 2015 een videosessie met de jongens op en lieten een paar weken terug nog hun single in première gaan. Na ons te hebben gekieteld met twee EP’s in 2014 en 2015 komt de band nu met zwaarder geschut aanzetten: hun debuutalbum. Whispers heet ‘ie, en hij is veelzijdiger, spannender en gewaagder dan alles dat we ooit van Mountain States hebben gehoord. Wij spraken met drummer en bandlid vanaf dag één Bart Vogelaar over deze grote stap.

Mountain States is al een paar jaar actief, toch duurde het tot deze week voor het debuutalbum uitkwam. “Twee EP’s en dan een album: dat was voor ons de meest logische volgorde. Die eerste EP hadden we zomaar gedropt en werd goed ontvangen.” Al vlak na deze titelloze EP kwamen er behoorlijke verschuivingen in de bezetting van de band. Toenmalige bassist Niek Leermakers verhuisde naar Barcelona, in zijn plaats kwamen Alex en Jeroen Popelier bij de band. “Met de nieuwe bezetting maakten we de tweede EP en daarna begonnen we pas na te denken over het album. We zijn jaren druk bezig geweest, dus het voelt niet alsof het lang heeft geduurd.”

 

 

Touren, data, labels
In juni 2015 werd er een mini-album aangekondigd, dat begin 2016 zou verschijnen. Dat werd eind 2016, en inmiddels zijn we bijna twee jaar verder. “We hadden onderschat hoe zo’n proces verloopt. Onze EP’s gingen vrij snel. Het opnemen, masteren, online zetten…
Bij een debuutalbum komt zoveel meer kijken. Een tour, datum van uitgave en labels om te benaderen.  We speelden nog even met het idee om het eind dit jaar uit te brengen, met het oog op Noorderslag, maar dit duurde ons toch te lang. Want stel, we wachten een tijd, vinden we het dan nog net zo vet als we nu doen? Nu zit er zo’n enthousiasme achter. We willen het heel graag delen en gaan spelen, ik zou niet zo lang kunnen wachten.”

 

 

De sound van The Smiths
Die enthousiasme-theorie gaat niet altijd op voor de keuzes van Mountain States. Zo is bijna de helft van het tien tracks tellende album gevuld met pareltjes van de eerdere EP’s: Home, Lack of Substance, Hologram en El Sombrero. “Ja, dat is een grappig verhaal. We zouden in eerste instantie dus een mini-album van acht nummers uitbrengen, acht nieuwe nummers. Toen zijn we met Raven in gesprek gegaan en zijn eerste opmerking was al gelijk: ‘als wij gaan samenwerken, wil ik graag die vier oude nummers opnemen.’
Hij had een goed punt. Veel mensen kennen ons nog niet, en die nummers zijn een goede eerste kennismaking met ons. Mijn reactie was in eerste instantie hetzelfde als bij jou en iedereen die ons al langer volgt: dat  zijn toch oude nummers? El Sombrero is letterlijk het eerste nummer dat we hebben geschreven. Ik was wat huiverig voor het opnieuw opnemen van deze nummers. Er zit sentiment achter. We moesten zorgen dat het zo vet klinkt als de versies op de EP’s, of nóg vetter.” En dat is behoorlijk goed gelukt, vindt Vogelaar. “De nummers passen precies. Ze zijn zo goed op elkaar afgestemd en gemasterd, het is één geheel waarin we de uitersten verkennen. Whispers is een resultaat van een jarenlange vriendschap.”

 

“Whispers is het resultaat van een jarenlange vriendschap.”

 

Een album vol uitersten is Whispers zeker. Enerzijds heeft het album de kenmerkende dreampopkant, anderzijds ook nummers als Sirens,  de DIIV- en Protomartyr-achtige, rauwere kant. “Sirens is een persoonlijk favorietje van mij. Jeroen (basgitarist van de band, red.) zingt, of nouja, schreeuwt daarin. We hadden Sirens al instrumentaal klaar liggen en Jeroen had ‘even een tekst geschreven.’ Hij deed het voor, met de bedoeling dat het nog ‘gewoon zou worden gezongen’. Maar tijdens het voordoen ging hij erin schreeuwen, en alles viel samen. Het was meteen duidelijk dat hij dit op zich moest nemen. Hij is ook in één take opgenomen; het is een erg puur nummer.” Tussen de contrasten door loopt een duidelijke, rode draad. “Die zit hem vooral in de structuren van de nummers. De gitaarsounds en gitaareffecten hoor je terug in alle nummers. Die sound van The Smiths, dat is onze rode draad.”

 

 

Ruimte creëeren
Naast een contrast binnen het album, is er ook een contrast met het eerdere werk. “We hebben een flink groeiproces doorgemaakt: met  de eerste EP, toen met een vernieuwde band en vervolgens de tweede EP. Het schrijfproces is zelfs zo veranderd dat Alex en Jeroen zijn gaan schrijven en Dennis meer van de vormgeving is geworden. We hebben onze sounds best wel heruitgevonden sindsdien. We durven wat meer te experimenteren. Zo is Nighttime ook een favoriet van mij. We werken daar met een andere temporitme, wat meer jazzy. Op een EP moet je alle ruimte die je hebt optimaal benutten, op het album kun je meer ruimte creëren.  We hebben de lagen die we gebruiken compleet blootgelegd, in plaats van dat we het onderdompelen in een bak effecten. Daardoor is de zang ook beter te horen. Dit is een beetje hoe Smith Westerns ook te werk ging, dat was een grote inspiratiebron voor ons op het gebied van mixen. Werken met deze andere, ongebruikelijke, ruimere structuren.”

 

“Wij uiten onze creativiteit niet alleen in muziek, maar ook in vormgeving.”

 

Zogenaamde ‘structuren’ blijkt het magische woord voor Whispers. Een vaag begrip, maar zodra je het werk beluistert en bekijkt vallen de stukjes samen. Evenals het album zelf: lastig te duiden, maar duidelijk een geheel met een eigen stijl. “Ik ben op het album zoveel bezig geweest met deze diverse structuren. Spelen met lagen. Niet alleen voor de muziek maar ook voor de vormgeving. Die proberen we zo veel mogelijk zelf te doen. Structuren staan ook centraal in de videoclip die ik heb gemaakt voor Here It Is. De juiste combinatie tussen, lagen, kleurgebruik en bewegingen kan een bepaalde emotie overbrengen. Dit nummer gaat bijvoorbeeld over een relatie die heel erg moeilijk ging, die vibe brengen de beelden ook over. Ik hoop dat mensen onze vormgeving voorbij zien komen en denken ‘ja, dat is Mountain States.’”

 

 

De inspiratiebronnen voor deze typische Mountain States-stijl zijn zeer uiteenlopend. “De stijl die ik voor de clip van Here It Is heb gebruikt is geïnspireerd door de Amerikaanse videokunstenaar Peter Campus. Rauw, zwart-wit, diverse lagen… Dat kunstige geeft een hele nieuwe dimensie aan Mountain States. Ik vind het fijn dat ik ook daarin mijn ei kwijt kan. Ik uit mijn creativiteit niet alleen in de muziek, maar ook in vormgeving. Een geheel creëren. Ook de cover art sluit hierbij aan, dat is een portret van Dennis’ oma. De portretten in de videoclip zijn gekoppeld aan deze foto.” De videoskills van Campus zijn niet zijn enige invloed op Whispers. “Op het einde van Foam, het allerlaatste nummer, zit een gesproken tekst. Ook dat is Peter Campus. Wij hadden hem benaderd omdat wij een stukje audio van hem graag wilden gebruiken en zijn management was dolenthousiast. Peter Campus staat trouwens ook op de cover van de plaat Clash The Truth van Beach Fossils, een van mijn favoriete bands. Dus de bijdrage was voor mij én een knipoog naar Beach Fossils, én een dankbetuiging aan Campus.”

 

 

LIVE-DATA
06-05 | Vera, Groningen + Kinoo
12-05 | Winston, Amsterdam + KinooTrack Club Party
18-05 | V11, Rotterdam + Bounty Island
02-06 | Merleyn, Nijmegen + KinooWaltzburg
17-06 | Concerto, Amsterdam