Interview

INTERVIEW: Mountain States


30 juli 2014

Tijdens Unknown Pleasures (de tweemaandelijkse avond die TDI met het MC Theater organiseert) spreken wij de Nijmeegse band Mountain States die met hun gelijknamige EP begin dit jaar een kleine buzz veroorzaakte op zowel nationale als internationale muziekblogs, waarbij vergelijkingen met Real Estate, Beach Fossils en DIIV snel werden gemaakt. De gruizige droompop met jaren ‘80 invloeden is de ultieme zomermuziek voor een roadtrip naar de Zuid-Europese kust.

Zo, waar komen jullie opeens vandaan?
Jeroen (bassist): “Alex (gitarist red.) en ik zijn broertjes en met Dennis (gitarist en zang red.) en Bart (drummer red.) zijn we eigenlijk al heel lang bevriend. We hebben al in meerdere bandjes, deels samen, gespeeld.”
Bart: “Het begon eigenlijk met Niek die inmiddels in Barcelona woont en Dennis. Ik had mijn drumstel op Marktplaats gezet en toen zeiden zij: ho, snel er af halen want we willen muziek maken!”
Dennis: “We speelden allemaal niet meer in een bandje en toen dachten we: we kunnen allemaal muziek maken, we zien elkaar vaak, waarom gaan we niet weer iets doen?”
Alex: “En er was ook weer toffe muziek die dat gevoel opriep, dat we muziek moesten maken.”

En hoe zijn jullie begonnen?
Bart: “Niek had ons ingeschreven voor een wedstrijd van 3voor12 in samenwerking met Galloway Studio waarmee je een gratis studio opname voor één song kon winnen. Dennis en ik wisten hier eigenlijk niets van af. Toen Niek naar Barcelona verhuisde kwamen Alex en Jeroen er bij. Toen onze EP klaar was hebben we deze eigenlijk meteen online gezet. We hebben geen moment uitgekozen, maar het gewoon online geknald. Veel mensen denken dat we al jaren optreden, maar dat is niet zo. Eigenlijk hebben we eerst een EP gemaakt en daarna zijn we pas gaan optreden. Vanavond is ons zesde optreden.”

 

 

Hoe ontstaan jullie nummers?
Alex: “Meestal beginnen we met een gitaarlijntje en bouwen we dat uit. Zo ontstaat een nummer eigenlijk. De tekst komt dan pas als laatste.”
Dennis: “De basis is dat de muziek goed is en dan pas kijken we naar de zang.”
Bart: “Het nummer Jura speelden we bijvoorbeeld al zo lang zonder tekst en alleen met de zang hoe die nu is (ooh’s en aah’s), daar wilden we geen tekst meer bij maken. Dat hebben we gelaten zoals het was.”
Dennis: “Dat past nu ook niet meer voor ons.”

Wat kunnen we nog verwachten?
Bart: “Waarschijnlijk komt er een EP, toch?”
Jeroen: “Ja, dat vind jij heel cool (iedereen lacht). Nee, super vet.”
Bart: “Onze ambitie is nu om veel te spelen. We krijgen heel veel aanvragen binnen, maar kunnen gewoon niet alles doen. Sowieso staan we op Valkhof Festival en in september, na lang geregel, op een Subbacultcha!-avond.”
Jeroen: “We willen heel graag iets fysieks uitbrengen en gewoon nieuwe muziek maken.”
Bart: “We willen de EP graag op cassette uitbrengen en zijn daar nu ook mee bezig met het label Choking Pigeon Records. Ook gaan we aan de slag met een jonge filmmaker om een nieuwe clip te maken. Dus dan niet low-budget, of ja dat wel, maar niet met telefoons en oude camera’s opgenomen. We zitten verder nog niet bij een label of zo, het gaat nu zo geleidelijk dat het niet echt nodig is. Laat ons eerst maar groeien.”