New Music

Moses Sumney maakt langverwachte doorbraak definitief met single Lonely World


5 oktober 2017

Hij werkte de afgelopen jaren al samen met Solange, Sufjan Stevens en Talking Heads’ David Byrne en speelde in het voorprogramma van James Blake, maar nu staat Moses Sumney op eigen benen. En hoe. Single Lonely World is, inclusief zijn meeslepende video, een van de vele hoogtepunten op Sumney’s langverwachte debuutalbum Aromanticism.

Op dat album bezingt Sumney op serene wijze de anti-romantiek. Waar die liefde warm is, klinkt alles dat de Amerikaan aanraakt juist als een kaalgeslagen vlakte. Doordat alle begroeiing op nummers als het toepasselijk getitelde Lonely World bewust weggelaten wordt, zijn alle scheuren in Sumney’s ziel duidelijk zichtbaar. De twintiger snapt best hoe liefde werkt, maar werkt er – in ieder geval op dit moment – onder geen beding aan mee: de romantiek sterft op deze adembenemende single in Sumney’s armen. In een soulvol schemergebied tussen zelfvertrouwen en zelfmedelijden levert het een van de subtielste en spannendste albums van het jaar op.

Moses Sumney speelt op zaterdag 4 november op REC. in Rotterdam en op donderdag 16 november in de Amsterdamse Vondelkerk als onderdeel van Paradiso’s Super Sonic Jazz.