New Music

Met Stars Are The Light is de zon opgekomen in het kleurrijke universum van Moon Duo


10 juli 2019

Voor wie zit te wachten op een reisje voorbij de sterren, eind september is het actieve duo van Moon Duo terug met het nieuwe album Stars Are The Light. De gelijknamige leadsingle schijnt als een bak kleurige vloeistof die uitgegoten wordt over je kroelende hersenen.

De nieuwe psychedelische snoepjes van de band zijn gemixed door niemand minder dan Pete ‘Sonic Boom’ Kember, de oude gitarist van Spaceman 3. Dat blijkt een goud idee te zijn geweest, want de kleuren van Moon Duo zijn feller dan ooit. Want het is geen gekke vraag om te stellen: hoeveel rek zit er in Moon Duo zijn sound na al die albums van afgelopen jaren?

Kennelijk nog genoeg! De lome gitaren hobbelen dissonant op de disco-synthpartijen van toetseniste Sanae Yamada. Overal duiken subtiele melodieën op die, occult als ze zijn, plots weer terug in de donkerte van hun hol kruipen waar ze vandaag zijn gekomen. Het klinkt repetitief zonder dat het klinkt alsof alles continu wordt herhaald. Dat is knap inderdaad.

Pralende gloed
Van de duistere nacht is het inmiddels ochtend geworden in het universum van Moon Duo en landen de twee weer rustig op een aarde na een lange reis tussen eindeloze werelden. Als de soundtrack bij de eerste canto van Dante op de Louteringsberg van zijn Goddelijke Komedie, die schreef:

‘En van het viertal sterren schenen stralen,
Zijn aanschijn tot zóó’n heerlijkheid te’ ontsteken,
Alsof de Zon daarvoor zijn gloed liet pralen’

Inderdaad net zo mysterieus en soms wazig als Moon Duo. Je snapt er niets van, maar je voelt ‘m wel! Later dit jaar komt de band naar Nederland, onder meer tijdens zijn curatorschap tijdens Le Guess Who? begin november.