New Music

TDI Radar: Peak Twins omarmt de clichés van de liefde en sleept je mee in cinematische melancholie


10 juli 2019

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan Peak Twins. De Australische band maakt melodramatische popliedjes vol donkere melancholiek. De liedjes zijn doordrenkt met teksten over liefde en hartzeer waarin ze clichématigheid niet uit de weg wordt gegaan. Theatrale violen? Check! Charmante zanger? Check! Cinematische powerballads? Check! Mocht je dus in een melancholische bui zijn: dan is Peak Twins je beste vriend.

Wie is Peak Twins?
De band is de creatieve uitbarsting van Australische zangers en gitaristen Liam Kenny en Joel Carey. Kenny zat voorheen in de bands Friendsters en Bitch Perfect, terwijl Carey onderdeel was van Wolf & Cub. In 2010 werden de vrienden huisgenoten en gingen zij op een beschonken avond samen jammen in hun huis in het Australische Keswick. Dat smaakte naar meer, et voilà: Peak Twins was geboren. De naam is uiteraard een eerbetoon aan de beroemde serie Twin Peaks van David Lynch. Of ze de woorden expres hebben omgewisseld omdat er al een band bestaat met de naam Twin Peaks, blijft een raadsel.

Om hun carrière een extra boost te geven verhuisde het duo naar Melbourne waar ze al snel warm ontvangen werden in de indiescene. In 2011 uploaden ze een gratis te downloaden EP I’m Out op hun Bandcamp-pagina. In 2013 volgt het titelloze debuut uit, die lovend werd ontvangen in de internationale muziekpers. Eind vorige maand werden we aangenaam verrast toen de band – zes jaar later – een tweede album uitbracht: Beloved.

Voor fans van:
De stem van leadzanger Liam Kenny doet op momenten denken aan Jinte Deprez van Balthazar, maar ook het gebruik van de strijkersarrangementen zorgen voor dat donkerbruine, melancholische gevoel waar onze Belgische buren ook zo bekend om staan. Verder zou de muziek van Peak Twins ook niet misstaan in een David Lynch-film, komt de dromerigheid van Beach House soms voorbij en gaan fans van Ultimate Painting en Twerps deze band zeker waarderen.

Fun fact:
In 2012 bracht de band een split-EP uit met de groep Scott & Charlene’s Wedding. Verder staat er een bijzondere cover van Fred Neill’s The Dolphins op hun debuutalbum.

Voor je playlist:
Sowieso het titelnummer Beloved van het nieuwe album voelt als een instant klassieker. De melodramatische zang gaat heerlijk samen met de arrangementen. Vooral de violen op het einde slepen je linea recta mee in een staat van weemoed. Verder is Water fijn: het liedje begint lekker rommelig, maar vloeit al snel als een in vrolijk melodieus liefdesliedje. Slotnummer Maudlin zou niet misstaan in een filmscène van diezelfde David Lynch.

Van het debuutalbum zijn overigens So Long en The Dolphins ook zeker de moeite waard.

Voor je agenda:
Mocht je eind augustus in Melbourne zijn dan geeft Peak Twins een speciaal optreden op 24 augustus om de release van Beloved te vieren.