New Music

Het Kinshasa-collectief KOKOKO! vangt de geest van de Democratische Republiek Congo


9 juli 2019

Afgelopen vrijdag verscheen het debuutalbum Fongola van de uit Kinshasa afkomstige groep KOKOKO!: de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. Een intrigerende plaat vol Congrotronica die je zomerse dagen een hele andere glans kunnen geven.

Zoals Humo al goed opmerkte: ‘Er zit ook niet zomaar een uitroepteken in de groepsnaam: het gros van Fongola dendert ongenadig door.’ In een ge├»mproviseerde studio’s van pingpongtafels en matrassen in Kinshasa en Brussel, smeet de groep zijn lofi-muziek de laatste jaren op de band voor Fongola: die vervolgens uit werd gegeven door Transgressive Records. Het label dat eveneens de zaken doet voor artiesten als Sophie, Odetta Hartman, Julia Jacklin en Foals.

DIY-instrumenten
Het begon voor KOKOKO! in de Ngwaka-buurt van Kinshasa, waar de band DIY-instrumenten in elkaar knutselde om muziek mee te maken en die muzikale insteek heeft de band behouden. Daardoor klinkt de plaat – ook weleens verfrissend – totaal niet dik of overgeproduceerd en klinkt de muziek ‘menselijk’. Hoe vreemd dat misschien ook klinkt.

De nummers wordt leven ingeblazen door dezelfde energieke DIY-geest en het album vangt in soms complexe verhalen het dagelijkse leven in de Democratische Republiek Congo. Met onderwerpen als liefde, magie en corruptie gaat het zowel over de politieke als de persoonlijke aspecten van het mid-Afrikaanse land.

Tracks die vertaald worden als ‘Dansen tot je breekt’, klinken als een rave zonder dikke bassen en afro-futurisme is nooit ver weg op het album van KOKOKO!. Gedreven door fanatieke samenzang, een mix van uiteenlopende instrumenten waar de bandleden hun handen op konden leggen en een creativiteit die bijna lijkt te overstromen. Er staat een enorme druk op de muziek van de band, je hoort de deksel haast van een overkokende pan trillen.

Live zien? De band speelt later deze zomer tijdens Noorderzon Groningen, Lowlands en Into The Great Wide Open.