New Music

Met de vogels en de lammetjes: schuilen en uitslapen met Bibio’s Sleep On The Wing


22 juni 2020

Wat kan je doen? Misschien heb je redenen om je kop in het zand te steken; mensen zijn nog altijd heel erg boos, mensen worden ziek, de economie trekt volledig krom. Voilà: de wereld begint steeds meer te lijken op de apocalyps van alle Godspeed You! Black Emperor-platen bij elkaar.

Gelukkig is er dan nog muziek: als een warme moeder-deken, die niet prikt of verontrust, maar je even op adem laat komen. Zo heeft Bibio weer een nieuwe: Sleep On The Wing. Het is recht slaan met een kromme stok: des te meer afgrijselijk het nieuws, hoe groter de behoefte aan iets wat daar haaks op staat, of, beter nog, niets meer mee uit te staan heeft.

Muzikaal weefgetouw
Recht in de armen van Stephen James Wilkinson, die toch alweer vijftien jaar vanachter zijn weefgetouw zorgt voor muzikale rust en regelmaat. Van de eerste noten van debuutalbum Fi (denk Boards of Canada met Nick Drake-cassettes) tot de eerste noten van Sleep On The Wing is er weinig veranderd. Dat is dan meteen de grootste, eerste en laatste schok. Verder: no alarms and no surprises.

Het album duurt maar een half uur, maar het heeft aan die korte tijd genoeg om de luisteraar in gedachten weg te voeren naar een keurig onderhouden bloementuin. Slingerpaadjes, een vijver met een heuse fontein en een vogelbadje. Op de titel-track gaat het: ‘Lamb in the fields / With the folds and the clover.’ Lammetjes, meer niet. Soms zingt Stephen, niet al te uitgesproken; soms zingen de vogels, zoals op A Couple Swim.

Bij vlagen is de scheidslijn tussen het aangename en het vermoeiend-saaie wel erg dun, maar dan zijn de dertig minuten in een zucht weer voorbij. Je kunt wakker worden, of blijven slapen, nog even.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Word-Lid-Banner-660x150.jpg