New Music

Met Cattails neemt Big Thief je mee in zijn betoverende wereld


15 april 2019

Indiefolk-kwartet Big Thief bracht alweer twee jaar geleden de schitterende plaat Capacity uit: rauwe indiefolk die met vlagen doet denken aan Carrie & Lowell van Sufjan Stevens. Na solo-releases van bandleden Buck Meek en Adrienne Lenker vorig jaar, is de band terug met nieuw werk. Volgende maand komt U.F.O.F. uit op 4AD. Met de titeltrack van die plaat kregen we al een veelbelovend voorproefje en ook Cattails is weer zo’n pareltje.

De weidse bossen van de staat Washington, waar de lisdoddes (cattails) overal groeien, heeft deze track duidelijk geïnspireerd. Frontvrouw Adrienne Lenker over het ontstaan van het nummer: “Cattails came about while we were at the studio in Washington in the pine forest. Writing it was just one of those electric multicoloured waves of connectivity just sweeping through my body.

Het nummer begint met een akoestische gitaar en rustige drums die langzaam maar zeker opbouwen naar een betoverend geluid. Geleidelijk voegen zich meer instrumenten bij het geheel en zo word je als luisteraar steeds verder meegetrokken in de bijzondere wereld van Big Thief. Tel daar nog de melancholische en rauwe zang van Lenker bij op en je hebt een fantastische indiefolkplaat die erom vraagt telkens opnieuw te worden beluisterd.

Bij elke luisterbeurt lijkt er weer een nieuw element naar voren te komen dat je nog niet eerder opmerkte. Dat bewijst maar weer eens dat Big Thief een meester is in het creëren van een magische atmosfeer. Zowel UFOF als Cattails beloven dat de nieuwe plaat wederom eentje is voor de eindejaarslijstjes. We kunnen niet wachten op meer magie uit de koker van Big Thief.