New Music

Mdou Moctar: verbluffend gitaargeweld uit Niger


15 april 2019

Mdou Moctar – echte naam Mahamadou Souleymane – groeide op in een afgelegen dorpje in centraal Niger. Hij wilde niets liever dan gitaar spelen. Een Fender in de Sahel vinden is echter niet de makkelijkste opgave, zelfs een goedkope gitaar is er niet altijd voor handen. Souleymane liet zich niet uit het veld slaan. Van ijzeren snaren en wat hout maakte hij zelf een instrument. Hij keek naar YouTube-filmpjes van Eddie van Halen en oefende net zo lang tot hij het ook kon. Stiekem, want de religieuze gemeenschap moest er niks van hebben. 

Toen duidelijk werd hoe getalenteerd hij is, ging iedereen overstag. Moctar trok naar Nigeria en speelde zich op bruiloften en feestjes een slag in de rondte. Opnames daarvan circuleerden via mobiele telefoons en één van die opnames belandde op een verzamelaar met lokale muziek. Hij werd opgespoord door een Amerikaanse labelbaas, kwam in een film over Touareg-muzikanten terecht en kon uiteindelijk in de VS muziek gaan opnemen. 

Ilana (The Creator) is het resultaat van die opnamesessie. Buiten zijn Amerikaanse bassist houdt Moctar vast aan muzikanten waar hij al lang mee samen speelt. De souplesse waarmee ze spelen is indrukwekkend. De grotendeels bij elkaar gejamde muziek staat in constante overdrive.  

Rovende kolonisators
In het koortsachtige Tarhatazed speelt Moctar zich minutenlang het snot voor ogen. Net als voorbeeld Eddie van Halen, jaagt hij zijn vingers over de fretten in een duizelingwekkende solo. Waar in de vrolijke hardrockklassiekers de vrouwen en de drugs worden bezongen, is het bij Moctar wat serieuzer. In het Tamasheq zingt hij over kolonisator Frankrijk, die zijn vaderland heeft leeggeroofd. 

Verstaan doe je het niet en des te meer verschuift je aandacht naar de prachtige melodieën en vooral het uitzonderlijke gitaarspel. Moctar en ritmegitarist Ahmoudou Madassane vechten hevige gitaarduels uit. Ze vinden elkaar in slepende, psychedelische uitspattingen, terwijl de ritmesectie even stug als swingend doorhamert. 

Moctar combineert bijna westers klinkende gitaarriffs en de hypnotiserende ritmiek van de muziek van de Touaregs. Het rockt net wat harder dan Bombino en Tinariwen en je gaat ademloos op in het spervuur van gitaargeweld. Mdou Moctar bulkt van het talent en Ilana (the Creator) is een ronduit geweldige plaat.